1. home
  2. Recepty
  3. Kuřecí řízek s bramborovým salátem

Kuřecí řízek s bramborovým salátem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Sezónní recepty
Tradiční štědrovečerní večeře? Řízek se salátem! Ale tentokrát jsme se ho rozhodli ji připravit trochu jinak – zdravěji. Tuhle klasiku si jistě rádi dají i ti, kteří dbají na štíhlou linii. Tak co, dáte přednost klasickému smaženému řízku, nebo vyzkoušíte něco nového?

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Salát
500 g
Vařené brambory
200 g
Batáty
150 g
Mrkev
150 g
Čerstvý hrášek
100 g
Červená řepa
1 ks
Jablko
60 g
Kapary
1 ks
Červená cibule
1 hrst
Hladkolistá petržel
100 g
Jogurt bílý
2 lžičky
Šťáva z limetky
10 g
Hrubozrnná hořčice
Sůl
Pepř

Na maso
500 g
Kuřecí řízky
1 stroužek
Česnek balený
Čerstvé mléko plnotučné
85 g
Kukuřičné lupínky
15 g
Bílý sezam
30 g
Lahůdkové droždí
Grilovací koření
Sůl
Pepř
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
100 g
Celozrnno-špaldová mouka

Příprava

1

POSTUP NA ŘÍZKY

Kuřecí prsa očistěte a přes noc naložte do mléka s prolisovaným česnekem v ledničce. 
2
Druhý den maso osušte, dobře osolte, opepřete a obalte v mouce, vyšlehaném vajíčku a na závěr rozdrcených kukuřičných lupíncích smíchaných se sezamem, lahůdkovým droždím a grilovacím kořením. 
3
Dejte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut při teplotě 170 °C. 
4

POSTUP NA SALÁT

Ingredience na salát si ideálně připravte den předem. Uvařte brambory ve slupce doměkka. Mezitím uvařte v dobře osolené vodě na kostičky nakrájenou mrkev s hráškem na skus, jakmile se začnou vařit, po 2–3 minutkách zkontrolujte.
5
V průběhu vaření v troubě upečte na půl nakrájený batát a na silnější proužky nakrájenou a oloupanou řepu, kterou osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a pečte při teplotě 200 °C zhruba 20 minut.
6
Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky spolu s batáty a řepou, přimíchejte hrášek, mrkev, kapary a najemno nakrájenou červenou cibuli.
7
Salát dochuťte jogurtem, solí, pepřem, petrželkou a limetkovou šťávou a hořčicí.
8
Nechte vychladit. Podávejte ideálně s čerstvě upečenými křupavými řízečky.