Konfitovaná husí stehna s kedlubnovým zelím a chlupatým knedlíkem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Svatomartinské hody se pomalu, ale jistě blíží a my pro vás máme skvělý tip na husí pečínku podle Honzy Punčocháře. Jako přílohu podávejte chlupaté knedlíky a kedlubnové zelí.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
4 ks
Husí stehna
Sůl
Kmín
600 g
Kachní sádlo
2 ks
Cibule bílá
1 snítka
Tymián
1 ks
Bobkový list

Omáčka
300 g
Kachní skelety
1 ks
Cibule bílá
Kachní sádlo
Šťáva z konfitování

Zelí
300 g
Kedlubna
1 ks
Cibule bílá
Sádlo z konfitování
80 ml
Vinný ocet
2 lžíce
Krystalový cukr
Jíška
150 ml
Smetana
Sůl

Příloha
750 g
Syrové brambory
Sůl
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
250 g
Polohrubá mouka
Kachní sádlo

Příprava

1

POSTUP HUSÍ STEHNA

Husí stehna omyjte a osušte, důkladně nasolte, přiklopte a nechte 24 hodin marinovat v ledničce. Následně stehna opečte na pánvi, aby pustila tuk a byla krásně zlatavá.
2
Přendejte je do pekáče, aby mezi nimi nebyl žádný prostor, klidně lehce přes sebe. Přidejte kmín a zalijte rozpuštěným sádlem.
3
Do sádla přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, lístky tymiánu a bobkový list, pekáč přiklopte a pečte doměkka asi 3 hodiny při 120 °C. Tímto konfitováním získáte krásně křehké a šťavnaté maso.
4
Husu vyndejte ze sádla, troubu rozpalte na 250 °C a konfitovanou husu pečte asi 15 minut, aby kůže zhnědla a vypekla se.
5

POSTUP OMÁČKA

Kachní skelety nasekejte najemno a dejte péct do trouby na 15 minut na 220 °C.
6
Cibuli nakrájejte najemno a na několika lžících sádla z konfitování zpěňte do tmavé barvy.
7
Do zarestovaného základu přidejte opečené kachní skelety, zalijte vodou a přiveďte k varu. Postupně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu, poté stáhněte plamen na minimum a omáčku táhněte (tedy udržujte pod bodem varu) asi 2 hodiny.
8
Následně omáčku přeceďte přes plátýnko a cedník, zredukujte na minimum a přidejte výpek z hus (pozor, pouze výpek, nikoliv tuk, ten zůstane na dně pekáče). Pomocí metličky spojte základ a výpek v hladkou omáčku.
9

POSTUP KEDLUBNOVÉ ZELÍ

Připravte zadělávanou kedlubnu.
10
Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na pár lžících sádla z konfitování. Přidejte nahrubo nastrouhanou kedlubnu, vinný ocet, cukr a mírně zalijte vodou.
11
Přiklopte a duste kedlubnu doměkka. Poté kedlubnu zahustěte jíškou a ještě 15 minut povařte. Nakonec kedlubnu zjemněte smetanou, dochuťte solí, vinným octem a cukrem dle chuti. Pozor, smetana se již nesmí vařit dlouho.
12

POSTUP CHLUPATÉ KNEDLÍKY

Polovinu brambor uvařte ve slupce v osolené vodě, aby byly skoro uvařené.
13
Sceďte je, nechte vychladnout a nastrouhejte na jemném struhadle.
14
Zbytek brambor oloupejte a také najemno nastrouhejte.
15
Vařené i syrové brambory spojte, osolte, přidejte vejce, polohrubou mouku a vytvořte husté těsto.
16
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
17
Pomocí lžíce, kterou namáčíte v hodně studené vodě, tvořte noky a rovnou je vkládejte do vroucí osolené vody.
18
Chlupaté knedlíky vařte na mírném plameni 15–20 minut dle velikosti. Po uvaření je potřete kachním sádlem.

Další recepty