Kančí řízek s nastavovanou kaší


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Vepřové, kuřecí či krůtí řízky nejspíš připravujete doma pravidelně. Co takhle ale vyzkoušet kančí řízky podle Honzy Punčocháře? Voňavé, dozlatova osmažené řízky podávejte s nastavovanou kaší a perfektní nedělní oběd je na světě.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
800 g
Kančí kýta
Sůl
Pepř
Česnek balený
Majoránka
Hořčice plnotučná
Hladká celozrnná mouka
3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
40 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
Strouhanka
Olej
30 g
České máslo 84 % mléčného tuku
3 ks
Staré pečivo

Příloha (kaše)
80 g
Ječné kroupy
400 g
Brambory C
Sůl
1 ks
Cibule bílá
80 g
Vepřové sádlo škvařené
3 stroužky
Česnek balený
Majoránka
Drcený kmín
Pepř

Příprava

1

POSTUP NA KANČÍ ŘÍZKY

Maso očistěte a lehce naklepejte. Řízky osolte, opepřete, potřete česnekem, hořčicí a posypte majoránkou.
2
Maso obalte v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko s mlékem, strouhanka).
3
V pánvi rozpalte olej s máslem a řízky na něm z obou stran usmažte dozlatova.
4
Do hrnce dejte plátky starého pečiva, na které položte řízky. Přiklopte pokličkou a při 120 °C pečete 15 minut.
5

POSTUP NASTAVOVANÁ KAŠE

Kroupy namočte do vody a odložte na 10 hodin (není to nutné, ale dlouho namočené budou lépe stravitelné a nebudou potřebovat dlouhý čas na uvaření).
6
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky, uvařte v osolené vodě a potom přeceďte přes síto. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na sádle ji zpěňte, přidejte drcený česnek, rozmačkané brambory a opékejte 5–6 minut, než vznikne kaše.
7
Mezitím v osolené vodě uvařte namočené kroupy do měkka. Do bramborové kaše přidejte kroupy a vypracujte hladkou kaši, dochuťte majoránkou, kmínem a případně ještě osolte a opepřete.

Další recepty