Jemné jidáše s citronovou kůrou


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Vegetarián
Pečete doma z kynutého těsta? Jestli se už teď chystáte na velikonoční hodování, určitě vás bude bavit recept na famózní jidáše.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

27 g
Droždí
93 g
Krupicový cukr
590 g
Hladká mouka
300 ml
Smetana na vaření
7 g
Sůl
3 citrony
Citronová kůra
2 lžičky (strouhaný)
Muškátový oříšek
70 g
České máslo 84 % mléčného tuku
3 ks (pokojová teplota)
Žloutek
70 g
Med lesní český

Na potření a posypání
1 ks
Vejce M10 podestýlka
1 lžička (drcený)
Mák

Příprava

1
Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte.
2
Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
3
Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte.
4
Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek.
5
Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
6
Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti.
7
Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.