Jemista – Papriky plněné rýží a mletým hovězím masem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Rizota a pokrmy z rýže
Vyzkoušejte skvělou dobrotu z hovězího mletého masa. Pokrm se zvláštním jménem, pochází z Řecka, kde ho najdete skoro v každé taverně. A my se vsadíme, že si najde místo i na vašem jídelníčku.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Paprika červená
300 g
Hovězí maso mělněné speciál
1 ks
Červená cibule
Extra panenský olivový olej
3 stroužky
Česnek balený
1 lžíce
Rajčatový protlak
1 balení
Sekaná rajčata
1 hrst
Nasekaná petržel
1 hrst
Kopr sekaný
1 snítka
Čerstvá máta
1 lžička
Mletá skořice
60 g
Basmati rýže dlouhozrnná
150 ml
Zeleninový vývar
7 ks
Brambory A
Sůl
Pepř

Příprava

1
Seřízněte vrch papriky tak, aby Vám z něj vznikla „poklička“ na přikrytí.
2
Vnitřek papriky vyčistěte od semínek a bílé dužiny.
3
V pánvi si na trošce olivového oleje nechte zesklovatět cibulku, přidejte najemno nasekaný česnek, a nakonec mleté maso.
4
Když je maso zatažené a hezky oddělené, přidejte protlak, sůl, pepř, skořici a ½ rajčat z plechu.
5
Nakonec přidejte rýži, vše společně 3 minutky provařte, přilijte ½ vývaru a ještě zhruba 10–15 minut vaříme, ať je rýže uvařená do poloměkka.
6
Nakonec vmíchejte najemno nasekanou petržel, kopr a mátu.
7
Směsí naplňte papriky téměř po okraj a přiklopte seříznutým vrškem.
8
Do plechu vložte oloupané brambory nakrájené na šestiny a přidejte zbytek rajčat v plechu a vývaru.
9
Nakonec přidejte i papriky – pozor, musí stát, aby se směs nedostala ven! – a pečte na 180 °C zhruba 30–35 minut.
10
Podávejte zakápnuté olivovým olejem, přidat můžete i trochu nadrolené fety.

Další recepty