Pečený jelení hřbet se zeleninou a celerovými hranolky


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Zvěřina se v zimě na našich stolech objevuje poměrně často. A není divu, je to opravdu výborné maso. Tentokrát pro vás máme recept na jelení hřbet se spoustou zeleniny. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g
Jelení hřbet
Sůl
Pepř
2 snítka
Tymián
5 lžíce
Olej
90 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 snítka
Rozmarýn
200 g
Celer s natí
Sušené bylinky
200 g
Růžičková kapusta
4 ks
Šalotka
2 stroužek
Česnek balený
200 g
Krémové žampiony
200 ml
Červené víno
1 svazek
Hladkolistá petržel
0.5 ks
Šťáva z citronu

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C. Jelení hřbet zbavte blány, osolte, opepřete a vetřete do něj nasekaný tymián. Okořeněné maso vložte do pánve s rozpáleným olejem a opečte zprudka 2 minuty ze všech stran tak, aby se zatáhlo a získalo tmavou barvu.
2
Poté hřbet vyjměte a přemístěte do pekáčku. Do pánve, ve které jste připravovali maso, dejte polovinu nasekaného rozmarýnu a třetinu másla, které nechte rozpustit a prohřát.
3
Vzniklým výpekem přelijte zatažený jelení hřbet v pekáčku, vložte do rozpálené trouby a dle velikosti masa pečte 10–20 minut.
4
Celer nakrájejte na tenčí hranolky a povařte přibližně 4 minuty ve vroucí osolené vodě. Poté je sceďte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte trochou oleje, přidejte bylinky a rukama promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
5
Kapustičky očistěte a spařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Šalotku nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. Žampiony očistěte a nakrájejte na menší kousky.
6
Do pánve dejte polovi­nu zbylého másla a chvíli na něm restujte šalotky společně s česnekem. Po chvíli přidejte žampiony, přepůlené kapustičky a restujte ještě 3 minuty.
7
Osolte, opepřete, přilijte červené víno, výpek z pečeného hřbetu a vhoďte zbytek rozmarýnu. Vše povařte asi 15 minut.
8
Na závěr přidejte nasekanou petrželku a zbylé máslo. Již nevařte!
9
Upečený hřbet podávejte zakápnutý šťávou z citronu, společně s kapustičkami a celerovými hranolky. 

Další recepty