Jarní závitky se „sladkokyselým“ tofu a tahini omáčkou s kari


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
  • Bezmasá jídla
Dejte si na jaře skvělou pochoutku inspirovanou dalekou Asií. Jarní závitky s tofu jsou plné zeleniny a dodají vám plno energie pro boj proti jarní únavě. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření a rolování.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 150 g
    Tofu
  • 2 lžíce
    Kukuřičný škrob
  • Sůl
  • Pepř

Smažení
  • Extra panenský olivový olej
  • 3 lžíce
    Sójová omáčka
  • 1 lžíce
    Šťáva z limetky
  • 1 lžička
    Med květový
  • 0.5 lžička
    Koriandrový prášek
  • 0.25 lžička
    Kukuřičný škrob

Na závitky
  • 1 ks
    Mladá mrkev
  • 0.5 ks
    Okurka salátová
  • 0.5 ks
    Červené zelí
  • 7 ks
    Ředkvičky
  • Koriandr
  • Čerstvá máta
  • Výhonky řeřichy
  • 10 ks
    Rýžový papír

Omáčka
  • 2 lžíce
    Tahini
  • 1 lžíce
    Citrónová šťáva
  • 3 lžíce
    Voda
  • 0.5 lžička
    Kari koření
  • 1 stroužek
    Česnek
  • 1 lžička
    Javorový sirup BILLA Naše BIO
  • 1 špetka
    Mleté chilli

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Tofu nakrájejte na centimetrové plátky a každý z obou stan osušte papírovou utěrkou. Po délce nakrájejte tyto plátky na hranolky. Znovu přiložte na tofu papírovou utěrku, aby se vám tekutinu podařilo dobře odstranit. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V misce nebo talíři promíchejte škrob se špetkou soli a pepře. Hranolky z tofu ze všech stran opatrně ve směsi obalte. V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje a tofu ze všech stran opékejte dozlatova.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    V mističce promíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, med, sušený koriandr a škrob a opečené tofu na pánvi zalijte. Pánví pohybujte tak, aby se v omáčce tofu obalovalo, anebo jej opatrně obracejte. Když je omáčka zredukovaná a tofu potažené omáčkou, pánev odstavte z plotny. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Mrkev nakrájejte na slabé hranolky dlouhé asi 7 cm. Stejně tak nakrájejte i okurku, ale tu ideálně zbavte vodnatého středu se semínky. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Rýžový papír máčejte v teplé vodě. Když změkne, rozprostřete si ho opatrně na pracovní podložku. Doprostřed rozložte do řádku (dlouhého asi 8 cm) nakrájené ředkvičky, zelí, tofu, mrkev a ředkvičky a bylinky. Výborná je kombinace koriandru a máty anebo koriandru a řeřichy. Boční strany ohněte směrem doprostřed a odspoda stáčejte papír do závitku. Dejte stranou.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    K závitkům připravte omáčku k namáčení. Ingredience prošlehejte nebo promixujte do hladké konzistence. Ihned podávejte.

Další recepty