Filé ze pstruha s chřestem a citrónovou omáčkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Lehké jídlo je v létě požehnáním! Připravili jsme proto pro vás recept na filé ze pstruha s chřestem, na kterém si v létě rozhodně pochutnáte. Navíc budete mít hotovo za pár minut, takže se ani nebudete muset zdržovat dlouhým vařením.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 balení
Zelený chřest
4 ks
Filé ze pstruha
Sůl
Pepř
Extra panenský olivový olej
Česnek balený
Tymián

Omáčka
40 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžíce
Hladká mouka
250 ml
Zeleninový vývar
100 ml
Smetana ke šlehání 33%
1 ks
Citronová kůra
1 ks
Citrónová šťáva

Příprava

1
Očistěte chřest. Spodní část, cca 3 cm odlomte a chřest jemně očistěte nožem nebo škrabkou v okolí kloubů.
2
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a chřest v ní následně 3–5 minut blanšírujte. Poté ho hned přesuňte do studené vody, aby neztratil barvu.
3
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a chřest v ní následně 3–5 minut blanšírujte. Poté ho hned přesuňte do studené vody, aby neztratil barvu.
4
Rybu osolte a opepřete z obou stran.
5
Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, na který dejte filé kůží dolů. Pečte zhruba 2–3 minuty, dokud není kůže krásně zlatavá. Pak otočte, stáhněte teplotu, do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky – například tymián a česnek, a horkým máslem rybu přelejte.
6
Servírujte první chřest, na něj položte rybí filé kůží nahoru, a nakonec přelijte omáčkou.

Další recepty