Dýňové vafle s kardamomem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
  • Svačiny
  • Snídaně
Dýňová sezóna vrcholí, a tak je tu skvělá příležitost na další skvělý dýňový recept. Dýni můžete upravovat na všechny způsoby. A my jsme tentokrát vybrali sladké vafle s kardamomem. Vyzkoušejte dýňovou pochoutku ze špaldové mouky a dýně Hokkaidó.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

400 g
Dýně hokkaido
Extra panenský olivový olej
2 lžíce
Čekankový sirup
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2 lžíce
Zakysaná smetana
150 ml
Čerstvé mléko plnotučné
0.33 lžička
Mletá skořice
0.25 lžička
Mletý kardamom
0.5 ks
Citronová kůra
200 g
Špaldová celozrnná mouka
0.5 lžička
Kypřicí prášek do pečiva
1 špetka
Sůl

Smažení
Kokosový olej

Příprava

1
Dýni nakrájejte na větší kostky (cca 3 cm) a nasypejte do mísy. Zakápněte asi lžící olivového oleje a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C půl hodiny. Nechte zcela vychladnout.
2
Dýni rozmixujte s čekankovým nebo javorovým sirupem, vejci, zakysanou smetanou a vodou nebo mlékem. 
3
K dýňové směsi přidejte skořici, kardamon, nastrouhanou citronovou kůru, celozrnnou mouku, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli a důkladně promíchejte.
4
Rozpalte vaflovač a lehce jej potřete kokosovým tukem. Do vaflovače vetřete část těsta a 10 minut pečte. Po vyndání vaflí nechte vaflovač vždy cca 2 minuty pořádně roztopit, než se pustíte do pečení dalších vaflí.
5
Servírujte s čekankovým nebo javorovým sirupem, jogurtem, ovocem a oříšky.