Domácí vánočka s mandlemi


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Snídaně
  • Sladká jídla
  • Dezerty a moučníky
Chcete letos zkusit vlastní vánočku? Rádi byste překvapili rodinu svým pekařským umem? S naším podrobným videoreceptem na domácí vánočku s madlemi ji zvládnete naprosto bez problému!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Polohrubá mouka
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku
150 g
Moučkový cukr
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 kostka
Droždí
1 lžička
Sůl
1 ks
Vanilkový cukr
275 ml
Čerstvé mléko plnotučné
0.5 plodu
Citronová kůra
1 hrst (předem půl hodiny namočené v rumu)
Rozinky trio
1 ks (na potření)
Žloutek
Mandlové lupínky

Příprava

1
Mouku dejte do mísy a uprostřed udělejte důlek.
2
Do něj rozdrobte kostku droždí, lehce pocukrujte a nalijte trochu vlažného mléka.
3
Počkejte 5–10 minut, než vzejde kvásek.
4
Jakmile vzejde, přidejte vejce, sůl, máslo o pokojové teplotě, vanilkový cukr, kůru z citronu a zbytek cukru s mlékem.
5
Vše spojte postupným vypracováváním do pevného těsta a v průběhu přidejte rozinky.
6
Těsto ve tvaru bochníku přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 1–1,5 hodiny.
7
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho na plochu a rozdělte na devět stejných dílků. Ty poté rozválejte na cca stejně dlouhé provázky.
8
Ze čtyř upleťte spodní patro, ze tří prostřední a z posledních dvou smotejte vrchní patro.
9
Propletence postupně skládejte na sebe a vše uchyťte zeshora párátkem.
10
Upletenou vánočku potřete vajíčkem, zasypte mandlemi a dejte do předem vyhřáté trouby péct na 180 °C na 45 minut.