Domácí koblihy s marmeládou


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Svačiny
Jedním z oblíbených tradičních masopustních pokrmů jsou koblihy s marmeládou. Vyzkoušejte náš recept na domácí koblihy, který zvládnete i v případě, že jste kuchařský začátečník. Hotové koblihy stačí nechat vychladnout, pocukrovat a můžete podávat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 200 g
    Polohrubá mouka
  • 300 g
    Hladká pšeničná mouka
  • 25 g
    Droždí
  • 30 g
    Krupicový cukr
  • 150 ml
    Čerstvé mléko polotučné 1,5%
  • 2 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 25 ml
    Rum
  • 1 ks
    Vanilkový cukr
  • 3 g
    Sůl
  • 60 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • Olej
  • Moučkový cukr
  • Marmeláda

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy odvažte mouku, po okrajích osolte, do důlku rozdrobte čerstvé droždí, přisypte cukr, zalijte vlažným mlékem, přikryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak promíchejte, přidejte vanilkový cukr, vejce, rum a rozpuštěné vychladlé máslo. Vypracujete hladké nelepivé těsto, pokud máte robota, ušetříte si práci.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto je lehce řidší, nepřisypávejte však mouku. Zpracovávejte, dokud se se těsto začne samo odlepovat od mísy, cca 20 minut. Přikryjete potravinářskou fólií a nechte kynout 90 minut.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak rozdělte na kousky, z každého udělejte kuličku, vyskládejte na pomoučený plech a nechte pod fólií ještě 30 minut.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Do menšího hrnce nalijte olej a rozehřejte na 170 °C. Koblížky vkládejte do rozehřátého oleje nakynutou stranou dolů a smažte dozlatova. Po okrajích by se měl tvořit světlý proužek, to znamená, že máte koblížky dobře nakynuté. Nechte vždy koblížky vychladnout na papírové utěrce.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Marmeládu dejte do pevného sáčku se zdobící špičkou. Koblihy naplňte oblíbenou marmeládou, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.