Domácí granola


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Vegetarián
Rádi byste měli doma zásoby domácí granoly, ale nevíte, jak ji co nejlépe připravit? Nechte si poradit od nutriční specialistky Terezy Havlínové, její recept na tuto křupavou lahůdku si s chutí dáte nejen k snídani.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 hrnky
Ovesné vločky
2 hrnky
Pohankové vločky
0.25 hrnku
Směs jader ořechů
0.25 hrnku
Semínka
0.5 lžičky
Mořská sůl jemná
0.5 lžičky
Mletá skořice
0.5 hrnku (rozpuštěný)
Kokosový olej
0.5 hrnku
Javorový sirup grade C
1 lžička
Přírodní vanilkový extrakt
1 hrst
Sušené ovoce

K podávání
Čerstvá máta
Farmářský jogurt bílý
Citrusy

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte vločky, ořechy, semínka a sušené ovoce.
2
Přidejte sůl a skořici. Promíchejte a přilijte olej, javorový sirup a vanilkový extrakt.
3
Důkladně promíchejte tak, aby všechny vločky a ořechy byly obalené.
4
Lžící rozprostřete v tenké vrstvě na předem připravený plech.
5
Pečte cca 25 minut dozlatova a průběžně promíchávejte. Po vychladnutí rozlámejte na menší kousky, přidat můžete i nasekanou čokoládu.
6
Doplňte citrusy a lístky máty. Ideální porce granoly záleží na vaší potřebě energie a fyzické aktivitě, zpravidla je to 30–50 g.
7
Skladujte v uzavíratelné nádobě.