Čočka na sladkokyselo s uzeným masem a smaženou cibulkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Uzené s čočkou? Klasika, která se objevuje na stole v mnoha rodinách a především začátkem nového roku. Také si potrpíte na tradice? My pro vás máme tip na skvělou tradiční čočku s uzeným.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

400 g (předem namočená)
Zelená čočka
2 ks
Bobkový list
160 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks (oloupaná a nakrájená nadrobno)
Cibule žlutá
250 ml
Zeleninový vývar
1 lžička
Mořská sůl hrubozrnná
2 lžíce
Bílý vinný ocet
1 lžíce
Krystalový cukr
120 g
Hladká mouka

Příprava

1
Přes noc namočenou čočku propláchněte, vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přidejte bobkové listy a přiveďte k varu.
2
Při mírném varu uvařte ne zcela doměkka, asi 45 minut podle druhu čočky. Čočku slijte, bobkové listy odstraňte.
3
Mezitím připravte v rendlíku jíšku. Nejdříve rozpusťte máslo, a jakmile začne pěnit, vmíchejte do něj mouku. Za stálého míchání opražte mouku dozlatova.
4
Ve velkém kastrolu rozehřejte máslo a dozlatova na něm osmažte cibuli.
5
Přisypte vařenou čočku a jíšku, vše zalijte vývarem. Na mírném ohni duste 15 minut a ke konci dochuťte solí, octem a cukrem.
6
V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte slunečnicový olej a dozlatova na něm osmažte kroužky cibule.
7
Odložte je na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk.
8
Čočku podávejte s plátkem uzeného masa a podle libosti posypte smaženou cibulí.

Další recepty