Jak připravit perfektní vaječné hody na Velikonoce a která vejce jste možná ještě nejedli?

Vajíčka patří mezi oblíbenou a výživnou potravinu, která se dá upravit na nespočet způsobů. V jídelníčku je nemají většinou pouze vegani a osoby s potravinovou alergií reagující na vaječnou bílkovinu. Znáte různé druhy vajec a jejich benefity? A především, máte v rukávu dostatek receptů, kterými můžete překvapit svou rodinu na Velikonoce?

Proč jsou vejce zdravá a co obsahují

Benefity vajec nejspíš dobře znáte. Kromě kvalitních bílkovin, díky kterým se často používají jako náhražka masa, jsou to vitaminy skupiny B i vitaminy rozpustné v tucích, tedy vitaminy A, E, D a K. Z minerálních látek jsou to vápník, železo a selen, dále také lutein a cholin, který se vytváří za podpory vitaminů skupiny B. Lutein je prospěšný pro fungování zraku a cholin zase pro podporu dobré paměti. Po vajíčkách se navíc zase tak netloustne, jedno vejce velikosti L má 95 kalorií. 


Vaječný bílek rovněž neobsahuje žádný cholesterol, což je velkým přínosem pro konzumenty vajec. Právě z bílku se také vyrábějí mnohé vegetariánské náhražky masa.

Druhy vajec: Je libo křepelčí?

Vajíčka se označují čísly podle toho, zda jde o ekologický chov slepic (0), chov ve volném výběhu (1), v halách na podestýlce (2) nebo v klecích (3). 


Klasická slepičí vajíčka mohou být různě barevná. Záleží, jaké slepice je snášejí. Známe bílá vejce, hnědá či kropenatá. Na Velikonoce se nejlépe barví samozřejmě ta bílá. Chcete objevit další tipy na přírodní zdobení vajec? Inspirujte se velikonočními aktivitami nejen pro děti



Většina z nás si dopřává hlavně slepičí vejce, ale nejde o jediná, která bychom mohli ve svém jídelníčku mít. Velice oblíbená jsou také třeba křepelčí vejce. Jsou sice malá, ale přímo nabitá vitaminy a látkami prospěšnými pro zdraví, jež obsahují v mnohem větším množství než nám dobře známá slepičí vajíčka. 

Víte, jak poznat čerstvé vejce?

Uvádí se, že čerstvé vejce klesá v nádobě s vodou ke dnu, kdežto starší plave na hladině. Opět skvělý tip, který můžete vyzkoušet během velikonočního barvení.


Domácí vajíčka hrají prim. Pokud je o slepice dobře postaráno a žijí na venkově v přirozeném prostředí nebo na farmách, mívají vejce sytější barvu žloutku a velmi pevnou skořápku. Méně kvalitní vajíčka poznáte podle toho, že mají světlý žloutek, mohou být velmi vodnatá, lehké hmotnosti a mají příliš měkkou skořápku. Zkažené vajíčko zase výrazně zapáchá, takové rozhodně okamžitě zlikvidujte a dobře vyvařte nádobu, se kterou přišlo takové vejce do kontaktu.

Jak vejce správně skladovat, aby nám dlouho vydržela

Vejce se mají skladovat v lednici při teplotě 5 až 8 °C. Neměla by být vystavena prudkým změnám teplot a vysoké vlhkosti, stejně tak se je nedoporučuje před uskladněním omývat. Zbavili byste je tak jejich přirozené ochranné vrstvy a vejce by se mohla rychleji zkazit. 


Třídíte, ale nevíte, jak máte naložit se vzniklým odpadem z vajec? Nově můžete papírová plata vyhazovat do modrého kontejneru na papír, plastová samozřejmě i nadále do kontejneru na plast. Pokud máte doma nebo na zahradě kompost, i tam můžete papírová plata vyhodit. Do kompostu klidně přidejte i nadrcené skořápky, obohatíte jej tak například o vápník. 


Jak uvařit vajíčko nejen nahniličku?

Každý má rád vejce trochu jinak. Najděte si provedení, které vám vyhovuje nejvíc. Vajíčka natvrdo se vaří 9+ minut, vajíčka naměkko 3–5 minut, nahniličku (tvrdý bílek, ale poloměkký žloutek) 6–8 minut, a to při vložení vajec do studené vody.


Každý také jistě dobře zná další oblíbené pokrmy z vajec, jako třeba vaječinu, volská oka, vaječné řízky nebo třeba chléb obalovaný ve vajíčku. Rozšlehané vejce se využívá jako jedna ze složek při smažení v trojobalu či těstíčku, a bez vajíčka si mnohdy nedovedeme představit bábovku či koláč. I když i tady existují alternativy. Vařené vejce se také skvěle hodí do jarního salátu

Velikonoční menu trochu jinak

Chcete vyzkoušet další recepty s vajíčky, kterými můžete snadno obohatit svůj sváteční stůl na Velikonoce, nebo si na připravených jídlech pochutnat kdykoliv během roku? Na menu máme třeba hovězí roládky na zelenině plněné vejcem s bylinkovými knedlíky, sekanou s vařenými vejci, lahůdkovou vaječnou tlačenkuvejce Benedikt s holandskou omáčkouzapečené avokádo s vejci, slaný koláč s ředkvičkami a zastřeným vejcem nebo třeba speciální velikonoční tip – domácí plněná vajíčka

SKOTSKÁ NEBOLI PŠTROSÍ VEJCE

  • 4 vejce
  • 500 g mletého masa
  • strouhanka na obalení
  • 2 syrová celá vejce
  • rostlinný olej na smažení
  • trochu bramborového škrobu
  • sůl, pepř, mletá červená paprika

 

  • brambor či chléb
  • hořčice
  • rajčata, rukola, čerstvá zelenina


Čtyři vejce nejprve uvařte natvrdo. Mezitím si připravte mleté maso, které osolte, opepřete, přidejte papriku, dvě celá rozšlehaná vejce, bramborový škrob a strouhanku. Umíchejte směs, ve které obalte natvrdo uvařená a oloupaná vajíčka. Vzniknou vám velké koule, které připomínají pštrosí vejce. Ty pak ještě obalte ve strouhance a smažte na pánvičce v oleji, aby bylo maso dostatečně propečené. Podávejte s vhodnou přílohou a čerstvou zeleninou. 

Jak vylepšit plněná vejce?

Na přípravu jsou jednoduchá, nicméně stejně snadno je můžete vylepšit a přírodně dobarvit. Stačí přidat do krému s vařeným žloutkem mletou červenou papriku, sekaný medvědí česnek, různé druhy pesta nebo třeba kurkumu. Stejně tak můžete vajíčka plnit různými pomazánkami. 

Redakce Gusto Academy