5 nejlepších marinád na maso a ryby z celého světa
Tak jako patří grilování k létu, patří ke grilování marinády na maso. Je pravda, že každý mistr grilu má svůj zaručený recept na tu nejlepší marinádu. Nicméně existují jisté zásady, které je dobré dodržovat, ať už marinujete cokoliv. Pojďte se tedy s námi podívat na to, jak ochutit lahůdky na gril.
Představíme vám marinády na kuřecí, vepřové i hovězí maso a ukážeme vám, v čem marinovat ryby. Než vám ukážeme konkrétní tipy na marinády, podíváme se na to, jak maso správně naložit.
Do čeho je vhodné maso naložit?
Naprostým základem každé dobré marinády je kvalitní olej – nejlépe olivový. Často se také používá ocet či citronová šťáva, které maso zkřehčí. Nechcete maso marinovat olejem? Můžete přidat jen koření a bylinky, které zkombinujete podle chuti. Jen si dejte pozor, abyste to s mícháním jednotlivých bylin nepřehnali. Pamatujte si, že tu platí, čím méně, tím lépe. Díky jednoduché marinádě pak mnohem lépe vynikne chuť masa.
Tip: Maso před grilováním nesolte, sůl vytáhne z masa vodu, to pustí šťávu a následně bude maso suché. Sůl použijte až nakonec.
Jak dlouho maso nechat naložené?
Ryby, zeleninu a ovoce nechávejte v marinádě maximálně hodinu. Ostatní pochoutky vždy nechte v marinádě minimálně několik hodin. Ideální je vepřové či hovězí maso naložit 24 hodin před grilováním, získá tak lepší chuť. Při dlouhém marinování však myslete na to, byste do marinády nedávali sůl a citronovou šťávu. Maso v marinádě vložte do plastové misky nebo sáčku a nechte ho v lednici. Pozor však na množství, kousky masa nesmí v marinádě plavat, proto jednotlivé plátky marinádou potřete a vmasírujte dovnitř.
Maso vytáhněte alespoň 1 hodinu před grilováním a nechte zteplat. Díky tomu maso vstřebá koření a bylinky, které se krásně rozvoní. Před grilováním nezapomeňte maso osušit, aby marináda nekapala do ohně.
Když už víte, jak na základní marinádu a jak dlouho nechat maso marinovat, můžeme se pustit do přípravy konkrétních marinád z celého světa.
Jamajská jerk marináda na kuře
Ingredience
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 větší cibule
- 1 chilli paprička
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- šťáva ze 2 limetek
- ½ hrnku sójové omáčky
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička skořice
- 3 lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky muškátového oříšku
Marinádu připravíte tak, že nakrájíte cibulku a chilli papričku zbavíte semínek. S chilli papričkou nakládejte opatrně, aby vám výsledek chutnal. Pokud neholdujete pálivému jídlu, přidejte maximálně čtvrtku. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pak už můžete marinovat.
Sicilská salmoriglio marináda
Ingredience
- ½ hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku vody
- šťáva z 1 citronu
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvého oregana
- ½ lžičky soli
Všechny ingredience rozmíchejte v misce a marinádu pečlivě vetřete do masa. Přikryjte a nechte v lednici marinovat, podle typu masa. Ryby 1 až 2 hodiny a ostatní druhy masa alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
Domácí BBQ marináda
Ingredience
- 500 ml rajčatové passaty
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 60 ml jablečného octa
- 1 lžíce tmavého rumu
- 2 lžíce worcesteru
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička chilli
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička kouřové soli
Rajčatovou passatu nechte stranou. Ostatní ingredience smíchejte v menším kastrůlku a za stálého míchání vařte 5 minut. Poté přidejte passatu a nechte zlehka probublávat alespoň 30 minut. Dochuťte kouřovou solí a nechte vychladnout. BBQ marinádu vmasírujte do masa a nechte odležet v lednici.
Jogurtová marináda na maso
Ingredience
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- 3 menší stroužky česneku
- 2 lžičky sušené papriky, ideálně uzené
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1–1 a 1/2 lžičky soli
- špetka chilli
V míse promíchejte jogurt s rozdrcenými stroužky česneku, sušenou paprikou, mletým římským kmínem, mletým koriandrem, solí a přidejte najemno nasekaný čerstvý koriandr. Kuřecí maso nakrájené na plátky marinujte minimálně 30 minut.
Medovo hořčičná marináda
Ingredience
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián nebo estragon)
Hořčici smíchejte s medem, olivovým olejem, prolisovaným nebo nasekaným česnekem, citronovou šťávou, solí a čerstvě namletým pepřem. Přidejte hrst nasekaných bylinek (jeden druh nebo mix rozmarýnu, tymiánu a estragonu). Do směsi naložte hovězí nebo vepřové maso a nechte ho do druhého dne marinovat.
Jestli se po marinování rozhodnete maso péct v troubě, grilovat na kontaktním grilu nebo pěkně postaru na dřevěném uhlí je už na vás. Stejně tak jako výběr příloh, které si k masu připravíte. Nezapomeňte však ani na omáčky a další pochoutky, které si můžete ke grilovanému masu dopřát. Spoustu dobrot na grilování seženete v BILLE pod značkou Grill Party.