Jak vybrat nejlepší maso a jak ho připravit na grilování?

Sezóna grilování je tu a s ní i věčná otázka, co hodit na gril? Většina z nás má asi jasno, hlavní roli bude mít na grilu maso. Jenomže, jak vybrat to nejlepší maso na grilování a jak ho správně připravit, aby bylo chutné, propečené tak akorát a pořádně šťavnaté?


Pojďte se s námi podívat na pár tipů, které vám pomohou stát se letos grilovacím guru. Nebojte se, není to zase tak složité, jak se může na první pohled zdát. Cesta k dokonalému grilovanému masu začíná při jeho výběru v obchodě.

Jaké maso na grilování vybrat?

Grilovat můžete prakticky všechny druhy masa – kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí, jehněčí i ryby. Ať budete grilovat jakékoliv maso, vždy vybírejte spíše prorostlé kousky, které obsahují tuk. Právě ten dodává masu chuť a vůni a dělá ho šťavnatějším.

Drůbeží maso

Na gril se z drůbeže používá především kuřecí a případně krůtí maso. Právě kuřecí maso najdete na českých grilech nejčastěji, je u něj však problematické ho připravit správně. Protože příliš dlouhou přípravou ho vysušíte a krátkou zase nedocílíte dodatečného propečení. To může vést k tomu, že bude syrové a může hrozit nákaza salmonelou. Hlídejte si, aby teplota byla alespoň 79 °C, což bakterie zahubí. Pro tyto případy je lepší pořídit si teploměr na maso, který využijete například i při přípravě hovězích steaků. Z kuřecího masa vybírejte především křidýlka, prsíčka s kůží a stehýnka.


Tip: Vyzkoušejte marinovaná kuřecí křídla na medu.

Vepřové maso

V těsném závěsu za drůbežím masem je maso vepřové. Když se rozhodnete grilovat vepřové maso, pak věřte, že rozhodně nešlápnete vedle, když vyberete vepřovou krkovici. Ta díky vyššímu obsahu tuku bude po grilování krásně šťavnatá. Grilovat však můžete i vepřovou kotletu s kostí nebo bez kosti nebo vepřová žebra. Zajímavý je i vepřový bůček na grilu nebo vepřová panenka. U steaků z vepřového masa se držte toho, že by měly být minimálně 2 cm široké.

Hovězí maso

Hovězí maso na české grily teprve proniká. Je to především tím, že jeho výběr ani příprava nejsou tak snadné a jeho pořízení je nákladnější. Zcela zásadní je vybírat prorostlé a vyzrálé maso. Výborné jsou steaky z nízkého roštěnce, svíčkové nebo květové špičky. Pokud chcete poznat stáří hovězího masa, řiďte se jeho barvou – mladší kusy mají maso světlejší než starší. Pomáhá také do masa píchnout prstem, na vyzrálém mase zůstane otisk prstu.


Mezi nejoblíbenější hovězí maso patří hovězí maso na burgery, to by mělo mít alespoň 20 % tuku. Výtečné burgery se připravují i z mixu hovězího a vepřového masa. V žádném případě by nemělo být maso mražené, takové burgery by nedržely pohromadě.


Při přípravě můžete použít teploměr, teplota kolem 50 °C znamená krvavý steak, při 60 °C je maso narůžovělé a od 70 °C je dokonale propečené. Hlídejte si, aby steaky byly cca 3 cm široké.

Ryby

Grilované ryby bývají častějším hostem na talířích v přímořských státech, ale i u nás si můžete připravit grilovaného pstruha či makrelu. Ryby na gril volte vždy čerstvé. Rozmražené ryby by se rozpadly. Ryby nepotřebují moc marinády, která by přebila jejich jemnou chuť. Při grilování s nimi zacházejte opatrně a otáčejte je pouze jednou. Pokud máte filety s kůží nejprve grilujte stranu s kůží. Vhodné je pořídit si speciální grilovací rošt na ryby, který vám usnadní jejich obracení.

Jak s masem před grilováním pracovat?

Jak připravit hovězí, vepřové nebo kuřecí maso na grilování? Věnujte se důkladné přípravě. Na gril by nemělo přijít maso příliš studené, proto by mělo po vyndání z lednice zůstat chvíli venku z ledničky, aby se dostalo na pokojovou teplotu. Maso ideálně vyndejte z lednice zhruba 2 až 3 hodiny před grilováním. Pozornost věnujte i tomu, jak se maso skladuje, vybírejte maso chlazené, protože z mraženého masa se uvolní šťáva a po grilování pak bude vysušené.

Jak rozmrazit maso na grilování?

V případě, že nemáte k dispozici jiné maso, pak pamatujte na to, abyste ho vyndali z mrazáku alespoň den předem a nechali rozmrzat pomalu, minimálně 12 hodin. Nikdy maso nerozmrazujte v mikrovlnce, tím ho uvaříte a nebude tak chutné.


Maso před grilováním nenaklepávejte, měkkost a šťavnatost mu dodáte marinováním. Dobře naložené maso zkrátka dobře chutná a je obecně velmi dobré. Čas ušetříte nákupem už marinovaného masa, které je připravené rovnou na gril.


Pokud si chcete maso na grilování připravit sami, nezapomeňte ho před marinováním naříznout na okrajích, aby se na grilu nezkroutilo. Milovníci grilování často přemýšlí, jak připravit nejlepší marinádu na grilování. Připravte si marinádu podle chuti, nebo se nechte inspirovat našimi recepty na marinády.

Jak naložit maso?

Maso by se mělo marinovat ideálně 12 až 24 hodin, díky tomu se pak zkrátí finální doba přípravy. Maso díky nim navíc zůstane šťavnaté, ale pozor na sůl, pokud byste přidali moc soli, maso by bylo vysušené.

Co byste tedy měli o grilování vědět?

  • Maso na grilování nikdy nenaklepávejte.
  • Maso solte až těsně před grilováním. Sůl by zbytečně vytáhla šťávu z masa.
  • Při grilování nikdy nezkoušejte vidličkou, zda je již maso hotové. Vytekla by z něj šťáva.
  • Kusy masa s kostí grilujte déle.
  • Grilujete-li rybu, uchyťte ji na grilovací mřížce. Nerozpadne se vám ani nepřilepí na rošt.

Redakce Gusto Academy