Jak na jarní jídelníček?

Po zimě se často cítíme unavení. Pojem “jarní únava”, který se běžně používá, tedy svoje opodstatnění jistě má. Současně ale máme ve svých rukách poměrně jednoduché nástroje, jak se s únavou poprat. 


Jaro je také obdobím, kdy se vyrojí četná doporučení, která se týkají detoxu organismu. Tyto postupy jsou často příliš drastické a nemají smysl. O “detoxikaci” se starají především játra, ledviny a plíce po celý rok, 24 hodin denně. Určitě je ale na místě využít novou sezónu ke změnám v jídelníčku. Jakým? To si přečtěte v dnešním článku. 

VYUŽIJTE SEZÓNU JARNÍ ZELENINY

Jaká zelenina by se měla objevit v našich jídelníčcích? Chybět by neměly ředkvičky, listové saláty všeho druhu, chřest nebo rajčata. V Bille zeleninu koupíte pod privátní značkou „Česká farma”, můžete si tak být jisti i jejím lokálním původem. Proč sezónní zeleninu zařadit do jídelníčku a co z ní vykouzlit v kuchyni? 

Ředkvičky

Ředkvičky jsou nabité zdraví prospěšnými látkami. Obsahují vitamíny C, K, kyselinu listovou a z minerálních látek můžeme jmenovat draslík nebo zinek. Vychutnáte si je syrové v zeleninových salátech a pomazánkách. Také potěší oko: snadno jimi ozdobíte jakékoliv jídlo. 


Lívance na sladko určitě znáte. My pro vás máme recept na slanou variantu s cottage sýrem a ředkvičkami. 

Chřest

Sezóna chřestu trvá krátce: od dubna do června. O to více je třeba si ho užít! Obsahuje sice málo kalorií, zato hodně živin: vlákninu, kyselinu listovou a vitamíny A, C nebo K. Svoje místo má v nejrůznějších receptech, ať už jde o polévku, předkrm nebo hlavní chod. Lze ho vařit, grilovat nebo zapékat. 


Jak chřest vybrat a jaké recepty z něj připravit? To vše se dozvíte v našem článku. 

Hlávkový a ledový salát

Všechny listové saláty prospívají našemu zdraví. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá, navíc svou nepříliš výraznou chutí nezastíní hlavní pokrm. Hlávkový salát patří k nejstarším a nejpěstovanějším druhům zeleniny. Vychutnáte si ho se zálivkou z octa nebo acidofilního mléka. Křupavější variantou hlávkového salátu je salát ledový. Základem pro jejich využití v kuchyni je důležité kritérium čerstvosti. 


Co zkusit netradiční salát s řepou, feta sýrem a pomerančem? 

Rajčata

Kromě vitamínů a minerálních látek jsou rajčata bohatá na antioxidanty, jako je lykopen, zeaxantin nebo lutein. Snižují riziko srdečně cévních onemocnění, pomáhají udržet zdravé oči a vyrovnanou hladinu krevních tuků. Svoje využití najdou v zeleninových salátech. Rajčata jsou výborná i pečená. Při nadúrodě se nebojte je zužitkovat do rajčatových omáček.  


A ještě jeden tip na závěr: rajčata nepatří do lednice: stanou se mdlými, moučnými a přijdou o svoji charakteristickou chuť. 


K obědu nebo večeři můžete vyzkoušet lososa s pečenými bramborami a rajčatovým relishem. 

ZPESTŘETE SI JÍDLO BYLINKAMI A KLÍČKY

Bylinky pomohou jídlo chuťově vyladit bez zbytečné soli navíc. Nepropásněte krátkou sezónu medvědího česneku, jehož sběr můžete spojit s příjemnou procházkou. Dejte si ho jen tak s kváskovým chlebem a máslem nebo lučinou, přidejte do tvarohových pomazánek, polévek, rizota nebo z něj připravte lahodné pesto. Medvědí česnek se skvěle hodí i do nádivek. K nedělnímu obědu si připravte naši roládu. Mezi symboly jara patří i řeřicha nebo pažitka, které si navíc snadno vypěstujete i doma. 


Stejně tak můžete využít i klíčky. Ty se dají koupit i v obchodě, jen pozor na riziko plísní. Pěstovat můžete i doma, ale je třeba používat semínka určená ke klíčení. Výborně chutná naklíčená brokolice, ředkvička, mungo nebo kedlubna. Opět ale doporučujeme klíčit ve vhodných nádobách a dbát na důkladné proplachování. Ať svému zdraví spíše neuškodíte. Klíčky vypadají krásně na obloženém chlebu nebo salátu, ozdobit jimi můžete ale jakékoliv jídlo.  

POHLÍDEJTE SI PITNÝ REŽIM

Základem je pitný režim v množství 35–45 ml/kg hmotnosti. Co by ho mělo tvořit? Především čistá voda, kterou můžete doplnit neslazenými čaji. Pomoci ale může i ovoce nebo zelenina, které mají vysoký obsah vody. Zmínit můžeme např. ledový salát, okurku, špenát nebo mrkev. Z ovoce pak jablka. 


Pitný režim můžete podpořit i polévkami. Ať už vývary nebo lehkými zeleninovými krémy, ve kterých skvěle využijete sezónní zeleninu, například výše zmíněný chřest nebo špenát. 


 Více o pitném režimu si můžete přečíst v našem článku.  

NA CO DÁT POZOR?

Nesnažte se s jarní únavou bojovat přemírou kávy nebo colových nápojů. Podobně opatrně v jídelníčku nakládejte se slazenými limonádami, alkoholem, fastfoodem, smaženým a příliš slaným jídlem či polotovary.  Raději, než na podobné berličky vsaďte na rozumný jídelníček, který zpestříte sezónními surovinami. Podívejte se, jak si sestavit jídelníček nejen při novoročních předsevzetích.  


Nezapomeňte ani na přiměřený pohyb, ke kterému jaro vyloženě nabádá. Podstatným dílkem skládačky je i kvalitní spánek v délce 7–9 hodin.  

Tereza Havlínová