Zimní salát s pečenou zeleninou a mozzarellou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Vegetarián
Jíst dostatek zeleniny v létě není problém, ale v zimních měsících to může být trochu komplikovanější. Připravili jsme pro vás proto recept na netradiční salát z pečené zeleniny, který nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná. Taky snadno zapadne i do vegetariánského jídelníčku. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

400 g
Dýně hokkaido
400 g
Růžičková kapusta
100 g
Polníček
300 g
Cizrna v nálevu
160 g
Quinoa
2 balení
Mozzarella
20 g
Mandle plátky
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
Sůl
Pepř
Mleté chilli
Uzená paprika

Příprava

1
Troubu předehřejte na 200 °C.
2
Do mísy dejte kapustičky, dýni nakrájenou na menší kousky a cizrnu. Přidejte lžíci olivového oleje, lžičku sušeného česneku, osolte a zamíchejte. Máte rádi pálivé? Přidat můžete i trochu chilli a uzené papriky. Přidat můžete i sušené bylinky: hodí se rozmarýn nebo tymián.
3
Takto připravenou směs zeleniny i cizrnu pečte cca 30 minut, dokud nebude měkká a cizrna křupavá.
4
Mezitím si připravte quinou: k jednomu dílu quinoy přidejte dva díly vody nebo ještě lépe vývaru. Vařte do měkka, trvá to cca 15–20 minut.
5
Po upečení zeleninu nechte mírně vychladnout, stejně tak i quinou.
6
Mezitím si připravte hluboké talíře, do nich čerstvý listový špenát nebo jinou směs salátů. 
7
Na to přidejte pečenou zeleninu, cizrnu, natrhejte mozzarellu a ozdobte plátkovými mandlemi. Pokud máte, přidejte i granátové jablko. Salátu dodá zajímavý křupavý element.

Další recepty