Zapečený lilek s mletým masem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Zeleninová jídla
Nechte se inspirovat na Balkáně a připravte si zapečenou lahůdku z lilku, hovězího mletého masa a rajčat. Zapečený lilek s mletým masem je perfektní a lehký oběd, který si můžete vzít s sebou do práce. Perfektní je s rozpečeným pečivem, ale i s vařenými brambory.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Lilek
300 g
Hovězí maso mělněné speciál
2 ks
Cherry rajčata větvičková
30 g
Žampiony
1 ks
Cibule bílá
2 stroužky
Česnek
150 g
Pasírovaná rajčata classic
2 lžíce
Ústřicová omáčka
5 g
Zázvor
2 lžička
Sušené oregáno
1 lžička
Mletá skořice
Sůl
Pepř
Extra panenský olivový olej
1 lžíce
Ghí
1 ks
Mozzarella (BILLA BIO)
50 g
Feta

Příprava

1
Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na cca 0,5 cm plátky a necháme chvíli vypotit. Poté tekutinu otřeme. Plátky lilku potřeme česnekem, opepříme a zakápneme avokádovým nebo olivovým olejem a pečeme na 180 °C cca 10 minut.
2
Mezitím si orestujeme na lžíci ghí cibulku, jakmile začne chytat barvu, přidáme pokrájený česnek a nastrouhaný zázvor a necháme rozvonět. Přidáme hovězí mleté maso. Necháme zatáhnout a přidáme čerstvá rajčata a žampiony a ještě cca 2 minuty restujeme.
3
Zalijeme pasírovanými rajčaty, přidáme lžičku oregana, sůl, pepř, skořici a ústřicovou omáčku a necháme pár minut probublávat, až nám omáčka trošku zhoustne.
4
Upečené plátky lilku plníme připravenou směsí a zamotané rolky klademe do připraveného pekáčku. Navrch poklademe zbývající směsí z masa a rajčat a zasypeme nastrouhanou mozzarellou a fetou, které si předtím smícháme se lžičkou oregana a pečeme na 180 °C cca 25 minut.
5
Podáváme s rozpečenou bagetkou nebo s vařenými brambory.

Další recepty