1. home
  2. Recepty
  3. Vepřová pečeně se salátem z pečených brambor

Vepřová pečeně se salátem z pečených brambor


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Na grilu se dají připravovat i jiné pochoutky než burgery či steaky. Tentokrát pro vás máme tip, jak si na grilu připravit výbornou vepřovou pečeni v papilotě s cibulí a zakysanou smetanou. Jako přílohu si pak určitě dejte salát z pečených brambor se sušenými rajčaty.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
800 g
Vepřová pečeně s kostí plátky
Sůl
Pepř
20 g
Česnek
300 g
Cibule bílá
20 ml
Červený vinný ocet
4 snítka
Tymián
100 g
Zakysaná smetana
80 g
Dijonská hořčice

Bramborový salát
600 g
Brambory Grenaille
300 ml
Hovězí vývar
100 ml
Olej
2 ks
Cibule bílá
Hladkolistá petržel
Pažitka
Rozmarýn
2 lžíce
Hořčice plnotučná
2 lžíce
Bílý vinný ocet
Krupicový cukr
Sůl
Pepř
30 g
Kapary
100 g
Sušená rajčata v oleji

Příprava

1

POSTUP VEPŘOVÁ PEČENĚ

Rozložte si alobal a položte na něj maso. Osolte, opepřete, přidejte na plátky nakrájený česnek a potřete ze všech stran dijonskou hořčicí. 
2
Zakysanou smetanu smíchejte s nakrájenou cibulí, osolte, společně s tymiánem přidejte na maso a vše zakápněte vinným octem. 
3
Maso pečlivě zabalte do alobalu a vložte na gril rozpálený na 160 °C. Pečte 25–30 minut.
4

POSTUP BRAMBOROVÝ SALÁT

Brambory omyjte, nakrájejte na plátky a rozprostřete na plech. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami a pečte na 190 °C asi 25 minut. 
5
Vývar zahřejte téměř k varu, přidejte do něj nakrájenou cibuli, olej, ocet, hořčici, sušená rajčata, kapary a cukr podle chuti.
6

Povařte asi 5 minut a případně ještě dochuťte, aby byla zálivka výrazná. Přelijte s ní opečené brambory. 


Pečeni podávejte nakrájenou na plátky společně s bramborovým salátem. Můžete doplnit i grilovanou zeleninou.

Další recepty