Švestkový crumble s mákem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Vegetarián
Podzimní dezert, který si připravíte snadno, rychle a z několika málo surovin. Přesně takový je švestkový crumble s mákem, už se na něj těšíte?

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g
Švestky
0.5 hrnku
Mák
1 lžička
Skořice
1 panák
Tuzemský rum
Med lesní český
0.5 hrnku
Ovesné vločky
0.5 hrnku
Celozrnno-špaldová mouka
80 g (rozpuštěné)
České máslo 84 % mléčného tuku
2 lžíce
Třtinový cukr
Mlýnek mořská sůl
Mandlové lupínky

Příprava

1
Švestky rozkrojte, odstraňte pecky a každou polovinu ještě rozpulte.
2
Pokrájené švestky smíchejte v míse s mletým mákem, skořicí, rumem nebo Amarettem, švestkovým sirupem a vše pořádně promíchejte.
3
Vzniklou směs rozprostřete na dno zapékací misky. Tu pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 20 minut.
4
Mezitím si v další míse smíchejte vločky, špaldovou mouku, rozpuštěné máslo nebo⁠ kokosový olej, med, špetku soli.
5
Rukama pak vytvořte sypkou drobenku. Po 20 minutách zapékací misku vytáhněte a na ovoce rozprostřete drobenku.
6
Vršek posypte mandlovými lupínky, misku vraťte do trouby a pečte dalších 20–30 minut. Drobenka by měla být upečena krásně dozlatova, ale pozor, ať se vám nepřipálí mandle.⁠