Špenátové noky s parmezánem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Vegetarián
  • Zeleninová jídla
Dostaňte do svého jídelníčku trochu zeleniny navíc. S těmihle špenátovými noky to půjde jedna radost. Nejenom, že skvěle vypadají, ale také božsky chutnají. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do přípravy téhle pochoutky inspirované Itálií.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Sýr ricotta
70 g
Baby špenát
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
150 g
Hladká mouka
30 g
Parmezán
1 lžička
Tymián
Sůl
Extra panenský olivový olej

Na dodělání
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
3 stroužky
Česnek balený
Tymián
Cherry rajčata v hroznech
Mandle plátky
Parmezán

Příprava

1
Ricottu vyklopte do mixéru. Přidejte baby špenát, vejce a rozmixujte dohladka. 
2
Do mísy nasypte mouku, nastrouhaný parmezán, tymián a špetku soli a promíchejte. Přilijte špenátovou směs a dobře promíchejte. Mísu s těstem zakryjte fólií a uložte do lednice ideálně na hodinu, popř. alespoň na půl hodiny.
3
Pracovní plochu pomoučněte. Z těsta odebírejte kusy těsta a ty rozvalujte do dlouhých válečků o průměru asi 2 cm. Rovnejte válečky vedle sebe, přičemž je mějte stále dobře podsypané. Nožem odkrajujte z válečků dílky dlouhé 3–4 cm.
4
Noky opatrně podebírejte kartou a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 3–4 minuty. Sceďte a nechte okapat. Poté rozprostřete na velký talíř. Lehce zakápněte trochou oleje a opatrně promíchejte, aby se neponičily. 
5
V pánvi rozehřejte lžíci másla. Do pánve vložte oloupané, ale celé stroužky česneku, pár snítek tymiánu a cherry rajčata. Chvíli opékejte. 
6
Do pánve vsypte noky a opatrně míchejte nebo prohazujte asi minutu až dvě. 
7
Noky naservírujte na talíře. Posypejte opečenými plátky mandlí a hoblinkami parmezánu.

Další recepty