Pečená rajčata s vejci


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Snídaně
  • Večeře
Připravte si vydatnou snídani nebo lehkou večeři, která zahřeje a zasytí. Rajčatová pánev s vejci může připomínat klasické zeleninové lečo nebo tureckou shakshuku. Perfektní je podávat pečená rajčata s kváskovým chlebem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 lžíce
Olivový olej
1 ks
Malá cibule, nasekaná
1 stroužek
Česnek, prolisovaný
1 konzerva
Kvalitní drcená rajčata
2 hrsti lístků
Čerstvá bazalka
4 ks
Vejce
Sůl, pepř (ideálně z mlýnku)

K podávání
Parmezán (feta či mozzarella), kváskový chléb

Příprava

1
Na menší pánvi (doporučujeme litinovou) rozpalte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Po chvíli přidejte česnek a restujte další minutu.
2
Přidejte rajčata a vařečkou je rozbijte na menší kousky.
3
Osolte, opepřete a na mírném stupni nechte pobublávat. Směs nechte zhoustnout, trvá to asi 10 minut. Lístky bazalky natrhejte na menší kousky a zamíchejte do směsi.
4
V rajčatové směsi si připravte 4 důlky a do nich rozklepněte vejce. Posypejte lžící strouhaného parmazánu a dejte do trouby rozehřáté na 200 °C zapéct. Pokud nemáte pánev, která je vhodná do trouby, na plotýnce přikryjte pokličkou. Bílek by měl být tuhý a žloutek stále tekutý. Trvá to asi 7 minut.
5
Podávejte s dobrým kváskovým chlebem.

Další recepty