Kuřecí křídla s domácí teriyaki omáčkou a grilovanými batáty


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Kuřecí křídla patří k oblíbeným pochoutkám na grilovačkách. Kuřecí křídla v teriayaki omáčce na té vaší rozhodně nesmí chybět. Když k nim přidáte i grilované batáty, budou spokojení úplně všichni.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
800 g
Kuřecí křídla
200 g
Krystalový cukr
4 stroužky
Česnek balený
2 cm
Zázvor
300 ml
Sójová omáčka
1 lžíce
Bílý sezam
1 lžíce
Olej
Sůl
Pepř

Grilované batáty
2 ks
Batáty
2 lžíce
Olej
0.5 lžička
Mleté chilli
0.5 lžička
Uzená paprika
0.5 lžička
Sušený česnek
Sůl
Pepř
1 lžíce
Med květový
Šťáva z limetky
1 snítka
Hladkolistá petržel

Příprava

1
Kuřecí křídla osolte, opepřete, potřete olejem a odložte do lednice.
2
Na pánev nasypte cukr a na středním plameni vytvořte bez míchání středně hnědý karamel.
3
Česnek a zázvor očistěte a nakrájejte najemno. Jakmile máte hotový karamel, vhoďte do něj připravený česnek se zázvorem, nechte zpěnit a zalijte sójovou omáčkou.
4
Provařte, dokud nezískáte lehce krémovou konzistenci. 
5
Jakmile omáčka vychladne, polovinou namarinujte kuřecí křídla a zbytek si odložte stranou. Připravená křídla vyskládejte na grilovací tácek a grilujte přibližně 25 minut, dle jejich velikosti. Během grilování je pravidelně otáčejte a potírejte omáčkou. Hotová kuřecí křídla přesuňte do větší misky a posypte sezamem. 
6
Batáty omyjte a rozkrojte napůl. Každou půlku nařízněte do tvaru mřížky.
7
V menší misce smíchejte olej, chilli, uzenou papriku, sušený česnek, sůl a pepř.
8
Vzniklou směsí potřete batáty. Rozprostřete je slupkou dolů po stranách grilu a opékejte 40 minut. Poté je potřete medem a grilujte ještě asi 10 minut doměkka.
9
Hotové batáty pokapejte šťávou z limetky a posypte nasekanou petrželkou.

Další recepty