Domácí gyros v pita chlebu


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Nechte se inspirovat v řecké kuchyni a vychutnejte si skvělý oběd či večeři v řeckém stylu. Máme pro vás skvělý recept na domácí gyros v domácím pita chlebu. Příprava téhle hostiny zabere trochu času, ale rozhodně to bude stát za to.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Pita chleba
  • 550 g
    Hladká mouka
  • 200 g
    Jogurt bílý
  • 7.5 g
    Sušené droždí
  • 200 g
    Vlažná voda
  • 0.5 lžičky
    Sůl
  • České máslo 84 % mléčného tuku

Maso
  • 400 g
    Vepřová krkovice v celku
  • 2 lžíce
    Olej
  • Koření na gyros

Dresink
  • 1 balení
    Zakysaná smetana
  • Okurka salátová
  • 1 snítka
    Čerstvý kopr
  • Sůl
  • Pepř

Zelenina
  • 1 balení
    Rajčata cherry červená oválná
  • 1 ks
    Cibule BILLA BON VIA
  • 1 ks
    Salát little gem zelený
  • Okurka salátová

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy dejte mouku, jogurt, droždí, špetku cukru, sůl a vlažnou vodu. Vymiste v nelepivé těsto, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 90 minut odpočinout. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si naložte maso – plátky masa potřete kořením smíchaným v oleji, přetáhněte potravinářskou folii a dejte do lednice. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto pak rozdělte na 4 díly, vyválejte na placky, opečte z obou stran na suché rozpálené pánvi, poté skládejte na sebe na talíř, vždy ihned po sundání z pánve potřete máslem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Maso ogrilujte či opečte na pánvi z obou stran. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Využívejte mezičasy například k omytí a nakrájení veškeré zeleniny – rajčata, salátová okurka, salát little gem a cibule. A také k přípravě jednoduchého dresinku – smíchat zakysanou smetanou s nakrájenou oloupanou okurkou najemno, přidat nasekané snítky kopru, dochutit solí a pepřem. Maso poté nakrájejte na velmi tenké plátky ostrým nožem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak už jen kompletujte – část placky potřít dresinkem, přidat zeleninu, nakrájené maso, zabalit do klasického tvaru gyrosu a ihned podávejte.

Další recepty