Čočka na kyselo se zastřeným vejcem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Podle tradice se na Nový rok vaří v mnoha domácnostech. Talíř čočky by vám totiž měl zajistit, že se vás budou držet po celý následující rok peníze. Pojistěte si tedy bohatství s čočkou na kyselo se zastřeným vejcem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 250 g
    Zelená čočka
  • 1 ks
    Cibule bílá
  • 300 g
    Oravská slanina
  • 1 lžíce
    Olej
  • 2 plátky
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 2 lžíce
    Hladká mouka
  • 1 lžíce
    Ocet
  • 4 ks
    Vejce M10 podestýlka
  • 1 balení
    Okurky sterilované
  • Sůl
  • Pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Čočku předem namočte a nechte nabobtnat alespoň 1 hodinu. Poté uvařte do měkka, na závěr osolte.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Oravskou slaninu nakrájejte na kostky a opečte v hrnci či pánvi na lžíci oleje. Po chvíli přidejte také nakrájenou cibuli a opečte společně dozlatova. Malou část odeberte bokem na servírování. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Opečenou slaninu smíchejte s uvařenou čočkou a promíchejte. Připravte rychlou jíšku – na rozehřáté pánvi smíchejte máslo s moukou, jakmile se vše propojí, přidejte do čočkové směsi a pár minut provařte. Ochutnejte, případně dochuťte solí, pepřem, můžete přidat i česnek.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    K servírování připravte ještě zastřená vejce – do misky nalijte studenou vodu a pár lžic octa. Rozklepněte vejce a nechte 5 minut stát. V hrnci přiveďte vodu k mírnému varu, vlijte vejce a vařte 4 minuty, poté vejce vytáhněte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Servírujte nejlépe s čerstvým chlebem a kyselými okurkami.

Další recepty