Cheese sticks (smažené sýrové tyčinky) s dipem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Večeře
  • Vegetarián
  • Bezmasá jídla
Jedno z nejoblíbenějších fastfood jídel v Čechách? Rozhodně smažený sýr. My pro vás máme jeho party variantu – cheese sticks. Ukážeme vám, jak ho připravit, aby byl dokonale křupavý a nevytekl.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 300 g
    Mix sýrů
  • Eidam bloček 45 %
  • Camembert Clever
  • Uzený eidam bloček
  • 160 g
    Strouhanka
  • 2 lžička
    Sušený česnek
  • 2 lžička
    Sušené italské bylinky
  • Pepř
  • 60 g
    Hladká mouka
  • 3 ks
    Vejce M10 podestýlka
  • Sůl

Smažení
  • Řepkový olej

Rajčatový dip
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 ks
    Šalotka
  • 2 stroužek
    Česnek balený
  • 1 lžička
    Třtinový cukr very dark
  • 150 g
    Loupaná rajčata
  • Čerstvá bazalka
  • Pepř

Brusinkový dip
  • 100 g
    Brusinková marmeláda
  • 1 špetka
    Mleté chilli
  • Kajenský pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA CHEESE STICKS

    Sýry nakrájejte na stejně velké tyčinky o velikosti cca 1×1 cm. U camembertu a brie mohou být kousky silnější. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Takto nakrájené sýrové tyčinky nechte zhruba 15–20 minut zchladit v mrazáku. Tento krok je důležitý pro to, aby sýr nevytékal.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Staré vysušené pečivo rozemelte na strouhanku. Můžete míchat i již s hotovou strouhankou nebo pro křupavější efekt nakombinovat s panko strouhankou či kukuřičnou strouhankou.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotovou strouhanku smíchejte s česnekem, bylinkami, pepřem a špetkou soli. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si tři širší misky. Do jedné si nasypte mouku, ve druhé vyšlehejte vejce se špetkou soli a do třetí přijde ochucená strouhanka.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Tyčinky vytáhněte z mrazáku a obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích, a nakonec ve strouhance. Tento postup opakujte u každé tyčinky dvakrát, aby byl sýr dostatečně pokrytý a nevytékal.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    V hlubší pánvi rozpalte větší množství řepkového oleje a při vyšší střední teplotě tyčinky osmažte dozlatova ze všech stran. Nesmažte příliš dlouho, bude stačit cca 1 minuta. Pokud necháte tyčinky na pánvi příliš dlouho, sýr by vytekl. Hotové tyčinky odkládejte stranou na papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Podávejte horké.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA DIPY

    V hlubší pánvi orestujte na lžíci olivového oleje najemno nakrájenou šalotku nebo cibulku. Ve chvíli, kdy je cibulka opečená dozlatova, přidejte jemně nasekaný česnek a restujte, dokud se nerozvoní.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Dále přidejte cukr nebo med a krátce zarestujte. Vše pak zalijte rajčaty z plechovky a nechte na mírném ohni krátce probublávat.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Omáčku stáhněte z plotny a rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem tak, aby si zachovala lehkou strukturu.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec dle potřeby znovu dochuťte a doplňte nasekanou čerstvou bazalkou.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Brusinkový džem nebo zavařeninu smíchejte se špetkou chilli.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Rajčatovou omáčku podávejte vychlazenou k horkým tyčinkám s tvrdého sýru a brusinkovou k tyčinkám ze sýrů camembert nebo brie.

Další recepty