
Butter chicken
Připraveno za
60 minNáročnost
Kategorie
- Hlavní jídla
- Večeře
- Recepty z masa
Milujete indickou kuchyni? Pak musíte vyzkoušet indickou specialitu butter chicken. Příprava sice chvilku trvá, ale výsledek stojí za to. Také už se vám sbíhají sliny při pomyšlení na tuhle pochoutku? Tak rychle do kuchyně a rozehřát troubu.
Suroviny na
porce
- 500 gKuřecí prsa s kostí bez kůže
- Sůl
Marináda
- 250 gJogurt smetanový
- 3 stroužkyČesnek balený
- 10 gZázvor
- 0.5 lžičkySkořice
- 1 lžičkaKoriandrový prášek
- 2 lžičkyKoření madras
- 1 lžičkaKurkuma
Omáčka
- 2 lžíceBILLA Bio máslo
- 1 ksSkořice
- 4 ksCelý hřebíček
- 0.5 ksCibule bílá
- 0.5 lžičkaKoriandrový prášek
- 2 lžičkyKoření madras
- 1 lžičkaKurkuma
- 9 lžicRajčatová passata
- 250 mlSmetana ke šlehání
- 1 lžíceZakysaná smetana
- 1 plátekBILLA Bio máslo
- Sůl
Suroviny
Suroviny na
porce
- 500 gKuřecí prsa s kostí bez kůže
- Sůl
Marináda
- 250 gJogurt smetanový
- 3 stroužkyČesnek balený
- 10 gZázvor
- 0.5 lžičkySkořice
- 1 lžičkaKoriandrový prášek
- 2 lžičkyKoření madras
- 1 lžičkaKurkuma
Omáčka
- 2 lžíceBILLA Bio máslo
- 1 ksSkořice
- 4 ksCelý hřebíček
- 0.5 ksCibule bílá
- 0.5 lžičkaKoriandrový prášek
- 2 lžičkyKoření madras
- 1 lžičkaKurkuma
- 9 lžicRajčatová passata
- 250 mlSmetana ke šlehání
- 1 lžíceZakysaná smetana
- 1 plátekBILLA Bio máslo
- Sůl
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepMaso očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
- accessibility.recipes.cookingstepV pekáči smíchejte suroviny na marinádu – bílý jogurt, utřený nebo prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, mletou skořici, mletý koriandr, koření madras a kurkumu.
- accessibility.recipes.cookingstepKostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a pečte nepřikryté při vysoké teplotě – 230–250 °C zhruba 20–25 minut. (Maso si lze i předem naložit a nechat odpočinout v lednici).
- accessibility.recipes.cookingstepZatímco se maso peče, připravte si základ pro omáčku. Ve středním až větším hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte při mírném teplotě máslo. Do másla vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
- accessibility.recipes.cookingstepPřidejte najemno nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Dále pokračujte přidáním zbývajícího koření – koriandru a koření madras a kurkumy. Krátce opékejte, dokud se opět koření nerozvoní a nerozvine se jeho chuť.
- accessibility.recipes.cookingstepPřidejte rajčatovou passatu/pyré a opět orestujte. Poté zalijte smetanou a nechte velmi pozvolna probublávat. Dejte si však pozor, aby se omáčka nezačala příliš redukovat, pak by bylo potřeba přidat další tekutinu, v tomto případě smetanu.
- accessibility.recipes.cookingstepJakmile bude maso upečené, přendejte ho i s veškerým výpekem do omáčky. Na mírném ohni nechte omáčku vařit dalších zhruba 15 minut.
- accessibility.recipes.cookingstepNakonec po odstavení z plotny, můžete přimíchat lžíci zakysané smetany nebo jogurtu, plátek másla a vše dle potřeby dochutit solí.
- accessibility.recipes.cookingstepPodávejte s basmati rýží nebo domácím indickým chlebem naan.