Jak grilovat zdravěji? Zaměřte se na 6 věcí!
Grilování k létu neodmyslitelně patří. Je to navíc skvělá příležitost, jak strávit čas s přáteli a rodinou, bez kterých by to zkrátka nebylo ono. Možná ale tušíte, že se tato populární kulinářská úprava neřadí k těm nejzdravějším. Zkuste to pomocí tipů z našeho článku alespoň trochu změnit!
To, co na gril dáte a jaké zásady dodržíte, totiž máte zcela ve svých rukou. Letní grilovačka tak může být zdravou záležitostí bez jediného zádrhelu.
Myslete na výběr masa na grilování
Libové kuřecí, hovězí nebo vepřové maso – přesně to je ideální volba. Viditelný tuk před grilováním odstraňte. Právě odkapávající šťávy jsou v kombinaci s rozžhavenými uhlíky „živnou půdou“ pro vznik škodlivých látek. Chcete grilovat tučnější maso? Svět se nezboří, ale raději použijte grilovací tácky nebo alobal. Ty dejte pod maso, aby odkapávající tuk zachytily.
Nezapomínejte ani na ryby, v České republice jich dlouhodobě jíme velmi málo. Ryba na grilu je přitom dokonalá lahůdka. Skvěle chutná třeba pstruh s rozmarýnem a citronem.
Maso není nic pro vás? Rozhodně nemusíte zamačkávat slzu. Na trhu najdete spoustu bezmasých alternativ, se kterými si posezení užijete stejně jako ostatní. Na gril se výborně hodí tofu, které můžete koupit přímo ve verzi na grilování a navíc ochucené. Neméně oblíbené jsou i sýry na grilování. U nich si ale pohlídejte složení, často totiž obsahují hodně tuku a soli. Velmi populární je například sýr halloumi, který ale doporučujeme konzumovat spíš v menším množství.
Nezapomeňte na sezonní zeleninu
Kdy jindy využít širokou paletu zeleniny, kterou léto nabízí. Nebojte se toho a připravte velkou mísu barevného salátu s lehkou zálivkou z olivového oleje. Zeleninu ale nemusíte jíst jen čerstvou. Skvěle chutná třeba grilovaná cibule nakrájená na silnější plátky, stejně tak grilovaná cuketa, lilek, cherry rajčata, celé klasy kukuřice nebo paprika. Grilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovanému masu nebo sýru.
Nebraňte se ani nevšedním experimentům a zakomponujte do připravovaného jídla ovoce: kozí sýr si skvěle rozumí s jahodami, mozzarellu zase perfektně doplní grilované nektarinky. Dokonalým dezertem pak může být grilovaný ananas.
A co příloha?
Naše jídelníčky často neoplývají velkým množstvím vlákniny. K masu nebo sýrům přidejte celozrnný či žitný chléb. Ve 100 g najdete 10 g vlákniny, zatímco „obyčejný“ chléb má jen 4 g.
Že je pečivo až příliš nudné? Připravte si plátky pečených brambor nebo batátů s bylinkami. Zkusit můžete i vydatnější saláty z těstovin, kuskusu nebo quinoy.
Jak maso naložit? Vyzkoušejte netradiční marinády na grilování
Použití marinád a dipů má hned několik benefitů: objevíte zajímavé chutě, ale zároveň můžete snížit vznik polycyklických aromatických uhlovodíků, které při grilování bohužel vznikají a působí karcinogenně a mutagenně. To hlavně díky antioxidační kapacitě marinády, do které se přidávají bylinky, citrusy, cibule nebo česnek.
Marinády si připravte vždy vlastní. Zkuste různé druhy octa, víno, jogurt, šťávu z citrusů, voňavé bylinky nebo koření. Maso a drůbež na grilování marinujte alespoň 1–2 hodiny, u ryb a zeleniny bude stačit hodinka.
Pozornost věnujte také omáčkám a dipům, ať z jídla neuděláte kalorickou bombu. Ke grilovanému masu se výborně hodí lehký dip z jogurtu, který nabízí nespočet dalších možností, jak jej dochutit. Sáhněte po troše česneku, parmezánu, letních bylinkách a kůře z chemicky neošetřeného citronu. Lehce osolte, opepřete a můžete servírovat.
Pohlídejte si množství alkoholu
Sklenička studeného vína nebo piva jídlo doplní, pro naše tělo ale zdravotní benefity nemá. Navíc obsahuje poměrně hodně kalorií, ale přitom je bez živin. Taková čtyři piva se směle vyrovnají celé pizze, což může při pravidelných grilovačkách znamenat i kila navíc.
Zkuste si místo toho připravit osvěžující domácí limonádu bez alkoholu nebo kombuchu. Jde o perlivý nápoj, který vzniká fermentací čaje.
Zvažte výběr grilu a nepodceňte hygienu
Jak správně grilovat? Klasický gril s uhlíky vyměňte za kontaktní nebo plynovou variantu. Rizikový odkapávající tuk tak nepřijde do kontaktu s žárem a vznik škodlivých látek je co nejvíce potlačen. Snažte se také zkrátit délku přípravy: maso krájejte na menší kousky, případně z něj připravte třeba špízy. Obracejte vše raději kleštěmi, nikoliv vidličkou. Nadbytečné napichování masa totiž může způsobit další uvolňování šťávy.
Určitě si takovou událost chcete užít bez komplikací. Bakteriím se v létě daří skvěle, tak si jimi nenechte pokazit den. Co pro to udělat?
- Maso uchovávejte vždy v chladu a v uzavřené krabičce.
- Pozor na křížovou kontaminaci! Krájeli jste na prkénku maso? Na přípravu zeleniny si vyndejte jiné.
- Marinádu nepoužívejte opakovaně. Do části připravené marinády naložte maso, zbytek si odložte na samotné potírání na grilu. Předejdete případným střevním potížím.
- Kuřecí maso vždy dobře propečte.
Myslete na hygienu a dobře si umývejte ruce. Rada, kterou každý jistě zná, ale znáte to, opakování…