3. epizoda: Palírna Agnes
Pálenky mají v České republice dlouhou tradici, na kterou řada firem navazuje, ale s moderním vybavením dnešní doby. Jednou z nich je i česká palírna Agnes z Bohdanče, kde se vyrábějí kvalitní ovocné destiláty. A nejen to! Vydejte se s námi na další výlet po výrobnách tuzemských prodejců. Třetí díl pořadu Za gustem Lukáše Hejlíka právě začíná.
Švestka, hruška, meruňka, ale také třeba ryngle nebo kdoule. V palírně Agnes vyrábějí hned několik druhů ovocných destilátů, ale zároveň mají vlastní moštárnu, včelařství nebo třeba i farmu. A právě o palírnu a moštárnu se stará manažer provozu Jan Kadlec.
PALÍRNA S HISTORIÍ
Firma byla založena v roce 2001 a navazuje na tradici místních palírníků. Pálenky jsou pouze přírodní, bez jakéhokoliv průmyslově vyráběného lihu nebo dalších umělých přísad. Část ovoce na výrobu si pěstují ve vlastních sadech, ale zároveň odebírají od osvědčených pěstitelů.
Poptávka po kvalitním českém destilátu zkrátka stále stoupá – mezi srdcovky pana Kadlece se řadí především místní hruškovice.
ŽÁDNÉ PŘÍSADY NAVÍC
Základem pro samotnou výrobu je samozřejmě ovoce. V případě klasické pálenky opravdu jen to, pracuje se totiž s takzvaným ovocným kvasem.
Plody k pálení musí být čisté, bez plísně, listí a jiných zbytků. Následně se odpeckují, podrtí a nechají kvasit. Po kvašení přichází na řadu samotná destilace kvasu, naředění vzniklého destilátu na požadované procento alkoholu a finálně staření.
V palírně Agnes používají takzvanou trojnásobnou destilaci ve speciálních kotlích a moderní metodu staření pomocí ultrazvuku. Ta umožňuje vychutnat si vlastní destilát dříve než za několik let. Procento alkoholu určují lihovým měřidlem, které je pro palírny naprosto nezbytné – veškeré pálenky z areálu Zelená Bohdaneč mají 45 % alc.
TECHNIKA A RUČNÍ PRÁCE
Jakmile je pálenka připravena a stočena do lahví, je třeba přejít k etiketování a balení. Každá lahev je oštítkovaná ručně a během dne se jich ve výrobě stihne připravit asi 200 kusů.
A mimochodem, od místní palírny si můžete vychutnat nejen čisté destiláty, ale také ovocné likéry, které doslazují pouze vlastním medem a dochucují přírodními výtažky z koření. Nechybí pak ani medovina nebo třeba pálenka z piva. Podívejte se tedy po nabídce pálenek z BILLA Regionálně, rozhodně nebudete litovat.
Recept na koktejl AGNES IN DA HOUSE
- 50 ml hruškovice Agnes
- 15 ml medové vody (1:1 med:voda) z medu Agnes
- 20 ml šťávy z citronu
- 40 ml jablečného moštu Agnes
- ¼ jablka
- hrst máty
Jak na přípravu koktejlu?
Do dlouhé a širší sklenice (tumbleru) vložte na kostičky rozkrájené jablko. Podrťte ho a přidejte lístky máty. Naplňte sklenici do 2/3 drceným ledem a přidejte zbylé ingredience. Promíchejte lžičkou až se sklenice orosí a doplňte ledem až po okraj. Dozdobte plátky jablka a bohatým trsem máty.