Jak na přepuštěné máslo

Možná jste o něm už slyšeli, ale nikdy se nerozhodli udělat si domácí. Přepuštěné máslo je ve finální podobě bez vody a mléčné bílkoviny, která může způsobovat některým lidem alergii. Díky přepuštění se ale mimo jiné zvyšuje také bod zakouření. Připravte si doma několik skleniček, skvěle poslouží i jako jedlý dárek.


Příprava přepuštěného másla není nijak náročná. Ze surovin potřebujete pouze máslo, my jsme použili celkem čtyři kostky. Pak už stačí pouze kastrůlek, lžíce nebo pěnovačka a trochu času. Podobně se připravuje i známé ghee (ghí), které se ale zpracovává o něco déle.

Postup:

  1. Na slabém plameni v kastrůlku rozehřejte máslo nakrájené na menší kousky.
  2. Po rozpuštění postupně sbírejte pěnu. Máslo nesmí zhnědnout a připálit se (nesmí být cítit oříškově). 
  3. Poté kastrůlek nakloňte a z rozpuštěného másla odstraňte zbylou bílkovinu.
  4. Celé to trvá tak 20–30 minut, záleží na množství použitého másla. Nakonec by mělo máslo přestat prskat a být čisté.
  5. Nechte lehce zchladnout a nakonec přeceďte přes plátýnko do čisté sklenice.
  6. Uzavřete a skladujte v lednici, vydrží minimálně 2 týdny, ale často i několik měsíců.

GUSTO TIPY:

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO NEVADÍ ALERGIKŮM NA LAKTÓZU. U DOMÁCÍHO BUĎTE ALE VŽDY OBEZŘETNÍ.


PĚNU Z MÁSLA NEVYHAZUJTE, HODÍ SE TŘEBA DO OMÁČEK, KAŠÍ NEBO K BRAMBORÁM.

Redakce Gusto Academy