Jak na přepuštěné máslo
Možná jste o něm už slyšeli, ale nikdy se nerozhodli udělat si domácí. Přepuštěné máslo je ve finální podobě bez vody a mléčné bílkoviny, která může způsobovat některým lidem alergii. Díky přepuštění se ale mimo jiné zvyšuje také bod zakouření. Připravte si doma několik skleniček, skvěle poslouží i jako jedlý dárek.
Příprava přepuštěného másla není nijak náročná. Ze surovin potřebujete pouze máslo, my jsme použili celkem čtyři kostky. Pak už stačí pouze kastrůlek, lžíce nebo pěnovačka a trochu času. Podobně se připravuje i známé ghee (ghí), které se ale zpracovává o něco déle.
Postup:
- Na slabém plameni v kastrůlku rozehřejte máslo nakrájené na menší kousky.
- Po rozpuštění postupně sbírejte pěnu. Máslo nesmí zhnědnout a připálit se (nesmí být cítit oříškově).
- Poté kastrůlek nakloňte a z rozpuštěného másla odstraňte zbylou bílkovinu.
- Celé to trvá tak 20–30 minut, záleží na množství použitého másla. Nakonec by mělo máslo přestat prskat a být čisté.
- Nechte lehce zchladnout a nakonec přeceďte přes plátýnko do čisté sklenice.
- Uzavřete a skladujte v lednici, vydrží minimálně 2 týdny, ale často i několik měsíců.
GUSTO TIPY:
PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO NEVADÍ ALERGIKŮM NA LAKTÓZU. U DOMÁCÍHO BUĎTE ALE VŽDY OBEZŘETNÍ.
PĚNU Z MÁSLA NEVYHAZUJTE, HODÍ SE TŘEBA DO OMÁČEK, KAŠÍ NEBO K BRAMBORÁM.