2. epizoda: Pečený čaj, nápoj plný ovoce

Už jste slyšeli o pečeném čaji? Je plný ovoce všeho druhu, krásně voní a dopřát si ho můžete v podstatě kdykoliv během roku. Obvykle se sice podává tento nápoj horký, ale i ve studené variantě si na něm náležitě pochutnáte. Chcete vědět, jak se vyrábí? Pojďte společně s Lukášem Hejlíkem nakouknout pod „víčko" české firmě Nature Notea, je tu druhý díl pořadu Za gustem Lukáše Hejlíka.


Víte, že ovoce můžete jíst nejen čerstvé nebo klasicky zavařené, ale také pečené? Obliba takzvaných pečených čajů stále roste a „ovocné skleničky“ jdou na odbyt víc a víc. Nejde ale přitom o tradiční čaj, jelikož se nevyrábí z listů čajovníku. I proto má firma Jiřího Gabriela z Hrušové trochu neobvyklý název, Nature Notea.


Ovoce všeho druhu

Na ruční výrobu tohoto lahodného nápoje se v základu používá jen ovoce, cukrový rozvar, případně koření, ale žádné chemické přísady. Zkrátka tradiční postup, který naše babičky dobře znají. Firma Nature Notea podporuje lokální pěstitele, od kterých odebírá například čerstvá jablka nebo hrušky, ale své zásoby doplňuje zároveň o svěží citrusy z ciziny a určité druhy exotického mraženého ovoce. Právě to jí umožňuje vyrábět pečený čaj po celý rok. 


Celý proces je fyzicky náročný, protože se při zpracování plodů pracuje s vysokými teplotami. Nejprve je třeba, aby si lidé ve výrobě nasadili dva páry rukavic. Vybrané ovoce se v prvním kroku plní do čistých skleniček vyskládaných na plechu, dle nastavených gramáží. Poté je každá ovocná várka zalita horkým cukrovým rozvarem a samotné skleničky podlity vodou.


Pečení za vysokých teplot

Jakmile jsou nádobky připraveny, jde se s nimi do trouby. Ale je třeba pracovat opravdu opatrně, čaje se pečou při neskutečných 350 °C. Po upečení se skleničky vyndají, dolijí rozvarem a ještě horké zavíčkují. Následně se musí obrátit dnem vzhůru, aby došlo ke správné konzervaci. Pak se skleničky omývají v teplé vodní lázni a po kompletním usušení se mohou etiketovat.


V nabídce firmy Nature Notea najdete až 22 ovocných příchutí, takže je rozhodně z čeho vybírat. Stačí se podívat do našich regálů BILLA regionálně! Až budete mít svou porci pečeného čaje doma, přendejte ji do sklenice a dle chuti zalijte studenou či teplou vodou. Intenzivní ovocná vůně, který vzniká právě díky pečením, vás dostane.

Redakce Gusto Academy