3 silvestrovské pomazánky s tvarohem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Pomazánky a dipy
  • Sezónní recepty
Pestrobarevné pomazánky nesmí chybět ani na letošním silvestrovském posezení! Receptů existuje nespočet, ale dnes tu pro vás máme osvědčenou trojici, kde je základem kvalitní tvaroh.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Řepová pomazánka
100 g (vařená)
Řepa červená
2 lžičky
Čerstvý kopr
50 g
Odtučněný tvaroh
50 g
Žervé
Šťáva z citronu
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
1 špetka
Mlýnek chilli

Pomazánka "Blaťák"
150 g
Blaťácké zlato
1 ks
Mrkev
3 stroužky
Česnek
125 g
Odtučněný tvaroh
25 g
Žervé
3 ks (malé)
Okurky, slazeno pouze cukrem
1 lžička
Olivový olej extra panenský
1 lžička
Hrubozrnná hořčice
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Mlýnek chilli
Čerstvé bylinky
Šťáva z citronu

Papriková pomazánka
2 ks
Červená kapie
100 g
Odtučněný tvaroh
50 g
Žervé
25 g
Okurka salátová
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1

Postup řepová⁠ pomazánka:

Řepu nastrouhejte najemno, nasekejte kopr, přidejte zbývající ingredience a dochuťte podle libosti.
2
Soli a pepře se nemusíte bát.
3

Postup pomazánka "Blaťák":⁠

Nejprve upečte česnek (klidně celou palici, zbytek můžete použít do jiného receptu) při 200 °C, trvat to bude cca 15–20 minut.
4
Mezitím nastrouhejte najemno blaťácké zlato a mrkev.
5
Tři upečené stroužky smíchejte se zbývajícími ingrediencemi na pomazánku a dobře promíchejte.
6
Pokud by vám přišla směs moc hustá, přidejte klidně o kapku víc oleje nebo o trochu víc mrkve.⁠
7

Postup papriková pomazánka:⁠

Upečte si na polovinu rozříznuté a olivovým olejem zakápnuté kapie při 200 °C.
8
Trvat to bude zhruba 15–20 minut, dokud nebudou okraje lehce spálené.
9
Poté kapie zapařte v pytlíku a následně oloupejte.
10
Rozmixujte společně se zbývajícími ingrediencemi a dochuťte solí a pepřem.
11
Skvěle chutná v kombinaci s různými semínky.