Zázračná brokolice

Tato košťálová zelenina, kterou jsme si během let zamilovali, je úžasnou potravinou mnoha tváří. Dá se využít celá a navíc je bohatá na živiny, které vám dodají potřebnou energii.


Brokolici buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím nejspíš neexistuje. Milovníci brokolice objevili její kouzlo už dávno. A ti, kdo ji stále zařazují do kategorie „neoblíbená“, nakonec stejně zjistí, v čem je její půvab. Historie této zeleniny sahá do Malé Asie a východního Středomoří, ale velmi rychle si získala také obyvatele antického Říma. Patří do čeledi brukvovitých stejně jako zelí, brukev čínská, hlávková kapusta nebo růžičková kapusta.


Přestože jíme většinou tmavě zelenou brokolici, existuje jí celá řada druhů. Od šedozelených přes zelenofialové po bílé. Od klasické brokolice po křížence brokolice a květáku, kterému se říká květolice (romanesco). Ať si vyberete kterýkoliv druh, nemůžete šlápnout vedle. 

GUSTO TIP:

ABYSTE NEUTRALIZOVALI ZÁPACH BROKOLICE BĚHEM VAŘENÍ, HOĎTE DO HRNCE KRAJÍC CHLEBA.


Různé způsoby přípravy

Tento druh zeleniny patří mezi ty, které můžete jíst syrové i tepelně zpracované. Dávejte ale pozor, abyste brokolici nerozvařili, ztratila by totiž své úžasné vlastnosti. Nejlepší je, pokud ji necháte pár minut napařit. Díky tomu změkne, ale zároveň si zachová živiny. Syrová se skvěle hodí do jarních salátů. Dobrá je také opečená, pokapaná trochou olivového oleje a posypaná oblíbeným kořením. A nesmíme zapomenout ani na polévku, kterou můžete jíst po celý rok.

Bohatá na živiny

Brokolice je skutečná pokladnice živin a cenných látek. Vitaminy, minerální látky, vláknina, antioxidanty a nízký obsah kalorií představují jen několik málo důvodů, proč byste ji měli jíst co nejčastěji. Je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C a navíc je bohatá na vitamin K a A, foláty a minerální látky, jako je draslík, selen a fosfor. Obsahuje také vlákninu a bílkoviny, takže z jedné porce získáte skutečnou nálož prospěšných látek.

Výběr a skladování

Při nákupu brokolice musíte vzít v potaz několik věcí. Vyberte si kus, který má rovnoměrnou tmavě zelenou barvu, pevné listy i košťál. Nažloutlé nebo měkké listy a květy jsou známkou toho, že je brokolice přezrálá. Můžete ji skladovat až jeden týden v lednici v děrovaném sáčku, aby mohla dýchat. Umyjte ji těsně před přípravou, jinak může zplesnivět. Pokud ji chcete skladovat déle, lze ji také zamrazit.


3 brokolicové tipy na závěr

Až budete přemýšlet, co si z brokolice uvařit, projděte si naše stránky, tipů tu najdete hned několik. Za nás tu máme tři, které musíte určitě vyzkoušet.


  • KUSKUS S KUŘECÍMI NUDLIČKAMI A ZELENINOU
  • GNOCCHI SE SÝROVOU OMÁČKOU, BROKOLICÍ A SLANINOU
  • THAJSKÉ CURRY S KOKOSOVÝM MLÉKEM


A najdete jich tam ještě spoustu dalších!

Redakce Gusto Academy