6. epizoda: Těstoviny Green Apotheke

Milují je lidé po celém světě a k mání je nespočet druhů. Ano, dnes jsme se rozhodli prozkoumat zázemí výroby oblíbených těstovin. A ne jen tak ledajakých, v novém díle Za gustem Lukáše Hejlíka jsme se vydali do výrobny firmy Mediate, která pod značkou Green Apotheke prodává luštěninové těstoviny a další zdravou výživu. Jde se na to!


Možná jste už slyšeli o značce Apotheke, která vznikla v roce 1996 a začala se specializovat na bylinné čaje. Postupem času ale firma Mediate rozšiřovala pole své působnosti a v roce 2015 přišla na trh s další značkou: Green Apotheke. Ta se specializuje na produkty zdravé výživy. 

LUŠTĚNINY I POHANKA

Nejčastěji seženete v obchodech těstoviny ze semolinové nebo hladké pšeničné mouky, ale nabídka se stále více rozrůstá. Mediate má ve svém portfoliu luštěninové těstoviny z červené čočky, hrachu nebo třeba cizrny, ale také se zaměřuje na bezlepkové variace, které vyrábí z bio pohanky, rýže nebo kukuřice. Co do tvarů mají v nabídce především vřetena, ale také fleky nebo unikátní a atraktivní gigli.


OD MLETÍ AŽ K SUŠENÍ

V prvním kroku výroby se napařená mouka přesype do násypky a zvolí se vhodný poměr vody. Díky tlaku ve stroji se vypracuje těsto ideální na přípravu luštěninových těstovin, které se v domácím prostředí vyrábějí komplikovaně. Vytlačené tvary se rozprostřou na sítka a přesunou do sušárny, kde se suší 12 hodin. Jakmile mají těstoviny vlhkost do 12 %, může se přejít k finálním krokům – balení a distribuci. 


Gramáž jednotlivých balíčků je třeba vždy zkontrolovat a pokud je vše v pořádku, mohou se přenést do krabic a poslat dál do světa. 


Rádi byste si dopřáli těstoviny, ale ty klasické jste se rozhodli z jídelníčku vyřadit? V regálech BILLA regionálně najdete těstoviny bez lepku a luštěninové variace, které vás jistě zaujmou.

ČOČKOVÉ TĚSTOVINY S RAJČATOVOU OMÁČKOU OD MARIKY Z KITCHEN STORY

  • 500 g čočkových těstovin Green Apotheke
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g pancetty nebo slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička fenyklových semínek



  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 g rajčatové passaty
  • 100 ml smetany 30% 
  • 60 g strouhaného parmezánu
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • třtinový cukr, sůl, pepř


Jak na přípravu?

Do většího hrnce dejte vařit vodu a osolte. Jakmile začne voda vřít, přidejte těstoviny a uvařte podle návodu. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Pancettu nakrájejte na kostičky. Na středním plameni rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte fenyklová semínka a nakrájenou cibuli. Chvíli restujte, dokud cibule nebude dosklovata. Pak přidejte česnek a pancettu. Po chvíli vše zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Do pánve přidejte rajčatovou passatu, smetanu a parmezán. Nechte chvíli provařit, aby se všechny ingredience spojily. Dochuťte třtinovým cukrem, solí a pepřem. Nakonec přimíchejte uvařené těstoviny a dozdobte rukolou a parmezánem.

Redakce Gusto Academy