Víte, jak správně vykostit kuře? Pusťte si náš návod!

Chcete umět zpracovat kuře jako kuchařský mistr? Víte, kterou část nože využít? A čeho se vyvarovat, abyste maso neznehodnotili? Honza Punčochář vás provede svým rychlokurzem vykosťování kuřete, který vám ušetří čas, peníze a zaručí lepší gurmánské zážitky.

Postup:

  1. Nejdřív kuře prohlédněte. Kdyby na něm byly nějaké chloupky, otrhejte je nebo opalte letlampou. 
  2. Kuře dejte prsy dolů, rozložte a uřízněte křidélka. A to tak, že naříznete na kloub, zlomíte a jednoduše proříznete.
  3. Od hlavy po zadní část kuře nařízněte. Jeďte přesně po těch kostech a pracujte hlavně špičkou nože. Přímé a jednoduché tahy. 
  4. Neřežte jako pilkou, protože to byste maso potrhali. 
  5. Teď přejděte na kloub stehna. Zlomte, prořízněte a pokračujte dál.
  6. Stehna máte čistá a pokračujte k prsům. Znovu jděte po kostech přímým tahem. Dostanete se k chrupavce a prstem si naznačíte kost. 
  7. Jakmile je první půlka hotová, stejným způsobem udělejte tu druhou.
  8. U vykostění kuřete je důležité neproříznout kůži, aby byla pevná a nepotrhaná. Ideální na roládu.
  9. Kůže také udrží tu skvělou šťavnatost kuřete, což samozřejmě chcete.
  10. Jakmile jste u chrupavky, znovu si prstem naznačte, kde je. A teď se nožem podél chrupavky a kosti budete snažit dostat pryč celou kost.
  11. Kuře je hotové, ale určitě nezapomeňte na "císařskou kost".
  12. Stehna opět nařízněte po kosti. Obřízněte kloub, stáhněte maso a dostaňte ven zase čistou kost bez masa.
  13. Zbylou část křidélka nařízněte stejně jako u stehna a dostaňte kost z křídla ven. Opakujte i na druhé straně.
  14. A teď už máte hotovo!

Jan Punčochář