Víte, jak správně vykostit kuře? Pusťte si náš návod!
Chcete umět zpracovat kuře jako kuchařský mistr? Víte, kterou část nože využít? A čeho se vyvarovat, abyste maso neznehodnotili? Honza Punčochář vás provede svým rychlokurzem vykosťování kuřete, který vám ušetří čas, peníze a zaručí lepší gurmánské zážitky.
Postup:
- Nejdřív kuře prohlédněte. Kdyby na něm byly nějaké chloupky, otrhejte je nebo opalte letlampou.
- Kuře dejte prsy dolů, rozložte a uřízněte křidélka. A to tak, že naříznete na kloub, zlomíte a jednoduše proříznete.
- Od hlavy po zadní část kuře nařízněte. Jeďte přesně po těch kostech a pracujte hlavně špičkou nože. Přímé a jednoduché tahy.
- Neřežte jako pilkou, protože to byste maso potrhali.
- Teď přejděte na kloub stehna. Zlomte, prořízněte a pokračujte dál.
- Stehna máte čistá a pokračujte k prsům. Znovu jděte po kostech přímým tahem. Dostanete se k chrupavce a prstem si naznačíte kost.
- Jakmile je první půlka hotová, stejným způsobem udělejte tu druhou.
- U vykostění kuřete je důležité neproříznout kůži, aby byla pevná a nepotrhaná. Ideální na roládu.
- Kůže také udrží tu skvělou šťavnatost kuřete, což samozřejmě chcete.
- Jakmile jste u chrupavky, znovu si prstem naznačte, kde je. A teď se nožem podél chrupavky a kosti budete snažit dostat pryč celou kost.
- Kuře je hotové, ale určitě nezapomeňte na "císařskou kost".
- Stehna opět nařízněte po kosti. Obřízněte kloub, stáhněte maso a dostaňte ven zase čistou kost bez masa.
- Zbylou část křidélka nařízněte stejně jako u stehna a dostaňte kost z křídla ven. Opakujte i na druhé straně.
- A teď už máte hotovo!