Se začátkem školního roku přináší BILLA dětem zdravé svačiny

Zdravé svačiny jsou pro děti, jejich zdravý vývoj i školní výsledky zásadní. Nepravidelná strava a nedostatek jídla vede podle odborníků u dětí často ke ztrátě pozornosti, obezitě a podrážděnosti. Proto se začátkem školního roku přichází BILLA s recepty na zdravé, chutné a snadno připravitelné svačiny pro každý den.


BILLA si uvědomuje, jak důležité je zdravé stravování a pohyb pro zdraví celé společnosti. „Nejenže nabízíme zdravé produkty, ale chceme rovněž přispět k tomu, aby lidé celkově žili zdravěji. Zvláště u dětí je zdravé jídlo zásadní pro jejich rozvoj. Jak budou žít zdravě jako děti, tak budou žít zdravě a plnohodnotně v dospělosti. Právě snídaně a svačiny jsou velmi důležité a, bohužel, často podceňované, proto jsme se rozhodli připravit recepty na jejich snadnou a rychlou přípravu,“ říká Ivana Stará, vedoucí strategického marketingu BILLA ČR.


Absence snídaně a svačiny dětem neprospívá. Požadavky, které na ně jsou kladeny během vyučování, kladou na jejich pozornost a chování velké nároky. „Když dítě nesnídá nebo nemá odpovídající svačinu, která mu dodá energii, je unavené, nesoustředěné a to má vliv nejen na jeho školní výsledky, ale i na jeho chování. Dítě by mělo jíst ideálně pětkrát denně a v menších porcích. Dlouhá přestávka mezi jídly se projevuje snížením hladiny krevního cukru. To vede nejen k nesoustředěnosti a ztrátě energie, ale i podrážděnosti,“ doporučuje nutriční specialistka Tereza Havlínová a dodává: „Tělo, které není zvyklé na pravidelnou stravu si vytváří v době nedostatku zásoby, což se v důsledku projevuje sklony k obezitě. V kombinaci s nedostatkem pohybu, kterého dnešní děti mají málo, to pak vede k celkovému růstu obezity u dětí.“


Optimální je, když stravou dokážeme pokrýt výdej spotřebované energie. Ten je u každého dítěte odlišný, protože každé je jinak živé a má jiný výdej energie. Obecně lze říci, že dítě by podle věku mělo během dne sníst jídlo o energetické hodnotě 6 000 kJ v předškolním věku, na prvním stupni 7 000 až 8 000 kJ a ve věku od 10 do 15 let od 8 500 kJ do 11 200 kJ. „Záleží na životním stylu. Dítě, které žije na venkově nebo aktivně sportuje, má vyšší výdej energie než dítě, které ráno ve městě dovezeme autem do školy a odpoledne sedí doma. Přesto platí, že každé by mělo jíst pětkrát denně. Snídaně by měla tvořit čtvrtinu energetického příjmu, svačina 1015 %, oběd 3035 %, odpolední svačina by měla být lehká s příjmem okolo 10 % energie a večeře by měla tvořit poslední čtvrtinu jeho příjmu,“ doporučuje Tereza Havlínová.


Recepty, které připravila nutriční specialistka, si vyzkoušela i populární influencerka Markéta Chovancová aneb Markéta v troubě. „Vařit pro děti, to je pro mě vždycky radost. Když mám možnost, ráda vařím i s nimi. Při přípravě svačinek je to i pro ně motivace, že co si uvaří, to snědí. Pro kuchařku je nejhorší, když jídlo přijde nazmar, a známe to asi všichni, když dítě přinese svačinu ze školy zpátky domů, jak nás to mrzí. Proto bych doporučila, aby děti připravovaly svačiny společně s námi nebo je naučili si je připravovat samotné,“ radí Markéta Chovancová a dodává: „Dítě okolo deseti let zvládne jednoduché recepty samo. Recepty, které BILLA navrhla, jsou jednoduché, levné, chutné, a především zdravé. Mé zkušenosti s produkty BILLA jsou velmi pozitivní a například nové žervé privátní značky Srdce domova je nejen zdravé, ale i velmi chutné a kvalitní.“


ZDRAVÉ SVAČINKY Z BILLA PRODUKTŮ

Pomazánka s ředkvičkami


Suroviny na 4 porce:

1 svazek ředkviček

2 balení (2× 80 g) žervé Srdce domova

sůl, pepř a citronová šťáva podle chuti


Postup:

- Ředkvičky nastrouhejte najemno a přidejte zbytek surovin. 

- Promíchejte. 

- Podávejte s pečivem a zeleninou.


TIP

S dobrou pomazánkou vždy zabodujete. V každé rodině se najde nespočet receptů na pomazánky a není se čemu divit. Příprava vám zabere pár minut a s čerstvým pečivem tvoří neodolatelnou kombinaci. Pomazánky jsou oblíbené u dětí i dospělých, proto bývají obvyklou součástí našich jídelníčků. 

Cena za 1 porci: 15 Kč


Svačinové wrapy


Suroviny na 4 porce:

4 pšeničné tortilly

4 plátky šunky

4 plátky sýra

4 listy ledového salátu

2 balení (2× 80 g) žervé Srdce domova

½ stroužku česneku

citronová šťáva, sůl a pepř podle chuti


Postup: 

- Česnek oloupejte a prolisujte. 

- Smíchejte s žervé a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. 

- Tortilly potřete takto připraveným sýrem. 

- Na to položte šunku, sýr a nakonec list salátu. 

- Stočte a v polovině překrojte. 

- V rámci svačiny doplňte zeleninou podle chuti.


TIP

Na chléb se šunkou a jablko k tomu si jistě vzpomínáte všichni. Je to ale trochu nuda. Vyzkoušejte různé varianty pomazánek, barevné zeleniny nebo pro změnu zkuste zapéct tousty. Zajímavou možností jsou i menší tortilly nebo wrapy. I zde vymyslíte nespočet možností. Jednou můžete přidat kvalitní šunku, příště zbytek pečeného kuřete, které zbylo od oběda. Nezapomeňte ani na lehkou jogurtovou zálivku, do které můžete přidat sezonní bylinky.


Cena za 1 porci: 35 Kč


Domácí medvídci


Suroviny na 6 kousků:

120 g hladké špaldové mouky

1/2 balíčku prášku do pečiva

1 lžička karobu/kakaa

2 lžíce třtinového cukru

1 zralý banán

30 g másla, rozpuštěného

3 lžíce mléka (+ 1 navíc na tmavé těsto)

2 vejce podestýlková Srdce domova


Postup:

- Troubu si začněte předehřívat na 180 stupňů.

- Banán rozmačkejte, přidejte vejce a společně rozmixujte.

- Přidejte cukr, máslo, mouku s práškem do pečiva a mléko. 

- Promíchejte.

- Z připraveného těsta odeberte 3 lžíce a do něj přidejte karob nebo kakao. 

- Rozmíchejte. 

- Těsto zhoustne, proto do něj přidejte lžící mléka. 

- Do tlapek (a oušek) nejprve lžičkou dávkujte tmavé těsto. Poté přidejte i světlou směs.

- Pečte cca 30 minut, potom vyklopte a na mřížce nechte vychladnout.


TIP

Na pečení medvídků použijte silikonovou formu. Výhodou je, že není třeba ji vymazávat a medvídci jdou snadno vyklopit.


Cena za 1 porci: 15 Kč