4 tipy na skvělé salátové zálivky!
Čerstvé saláty jsou v létě přesně to pravé. Kromě toho, že skvělou a čestvou zeleninu není problém sehnat, v horkých letních dnech na ni máme i chuť. Lahodný salát je perfektní na lehkou večeři i jako příloha k masu. Abyste si na něm opravdu pochutnali, je potřeba salát dochutit. K tomu slouží zálivky, které vám představíme v našem článku.
Naučíme vás připravovat hned čtyři druhy zálivek, které vaše zeleninové saláty posunou na vyšší úroveň. Zálivky zvýrazňují chuť zeleniny a vytvářejí chuťové kontrasty. Na rozdíl od dresinků, které zeleninové saláty doplňují o další chutě.
Jak si připravit základ pro zálivku?
Základem pro přípravu každé zálivky jsou 2–3 složky: olejová, kyselá a dochucovací. Při přípravě pracujte s poměrem 3:1. Znamená to 3 díly oleje a 1 díl kyselé složky. Kyselost zálivce může dodat bílý vinný ocet nebo šťáva z citronu či limetky. Z olejů je na přípravu zálivek je nejlepší extra panenský olivový olej. Tento olej je skvělý právě proto, že se lisuje za studena, díky tomu v sobě má cenné vitaminy a minerály, použít můžete i za studena lisovaný dýňový, hroznový či sezamový olej. Kromě ingrediencí je důležité i pořadí, v jakém jednotlivé suroviny mícháte. První na řadě je ocet, sůl a sladidlo. Do základu poté zašlehejte bylinky a teprve nakonec přidejte olej.
Do základu z kvalitního olivového oleje a kyselé složky pak přidáte složku dochucovací a můžete podávat se salátem.
4 tipy na salátové zálivky
Balzamiková zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového glazé
Bylinková zálivka s citronem:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce šťávy z citronu
- hrst bylinek
- špetka soli a pepře
Asijská zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- trochu tamari omáčky
- 1 lžíce medu
Hořčičná zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu
- špetka soli