Jak správně skladovat vánoční cukroví?
Tušíte, jak správně skladovat sladké dobroty tak, aby se nezkazily? Jak se postarat o to, aby do Vánoc sušenky vydržely křupavé a perníčky naopak krásně změkly? Je lepší sáhnout po krabicích z papíru nebo po plastových či plechových dózách? Je totiž fakt, že to, co prospívá některým druhům cukroví, může zase uškodit jiným. Náš článek vám pomůže si udělat jasno.
Prosinec už pomalu klepe na dveře a k němu už neodmyslitelně patří rituál v podobě pečení tradičního vánočního cukroví. Aby však bylo na Vánoce všechno připravené a v dokonalém stavu, je třeba si pečení a skladování cukroví pořádně promyslet. Základ je dobře si naplánovat, kdy začít péct cukroví na vánoce a také si připravit nádoby, v kterých budete cukroví uchovávat.
Jak skladovat perníčky, zázvorky nebo pracny?
Jako první se obvykle začíná s pečením těch druhů cukroví, které potřebují do vánočních svátků změknout a zvláčnět. Nejlépe proto uděláte, pokud je uložíte do papírové krabice na cukroví. Ideální jsou přímo cukrářské krabice, které se dají koupit v papírnictví nebo specializovaných prodejnách.
Naopak plastové či plechové krabičky jsou na toto cukroví nevhodné. Nedochází zde k tolik potřebné cirkulaci vzduchu a působení vzdušné vlhkosti. Proto byste se tolik žádoucí měkkosti a vláčnosti jednotlivých kousků jen sotva dočkali.
Cukroví ve vhodných krabicích vyložených ubrousky nebo pečícím papírem uložte do chladné spíže. Lednice pro tyto druhy cukroví vhodná není. Skladujete cukroví na balkoně? Pak bedlivě sledujte počasí a kolísání teplot, to cukroví též nesvědčí.
Napekli jste perníčky a máte strach, že do svátků nestihnou změknout? Přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko. Jablko i chléb pustí vlhkost. Ale pozor: nesmí se cukroví dotýkat. Pravidelně krabici kontrolujte a chléb i jablko měňte pravidelně za čerstvé.
Jak skladovat sušenky?
Jak skladovat kokosky a sněhové pusinky?
Jak skladovat nepečené a krémové cukroví?
Nepečené a raw druhy cukroví mají nejradši lednici. To ostatně platí i pro cukroví s krémovou náplní, jako jsou např. vosí hnízda nebo plněné ořechy. Nepečené vánoční cukroví i krémové dobroty připravujte až těsně před Vánoci, protože se nejrychleji kazí. Pokud připravujete cukroví, které se plní čokoládovým nebo jiným krémem, můžete ho upéct dříve, ale krémem ho plňte až na poslední chvíli. Uchovávejte dobře izolované v plastových krabičkách vyložených alobalem, aby nenatáhlo ostatní pachy. Plněné rolády můžete zabalit do potravinářské fólie a krájet až těsně před podáváním.
Lednice svědčí i druhům cukroví, které jsou polité čokoládou. Příliš nízké teploty a mráz by mohly způsobit, že poleva nehezky zešedne a cukroví jen těžko bude vypadat lákavě. Proto pozor na uchovávání na balkoně. V tomto případě je ale vhodné cukroví vyndat z lednice alespoň hodinu před samotným servírováním, aby nebylo příliš tuhé.