3 tipy, jak připravit famózní vajíčkový brunch
Jak podle vás vypadá nejlepší víkendová snídaně? My vsázíme na vajíčka! Připravili jsme pro vás hned 3 tipy, jak si připravit báječný víkendový brunch přímo u vás doma. Podíváme se na to, jak připravit vejce do skla, zastřená vejce nebo nestárnoucí klasiku v podobě míchaných vajec.
CO SE HODÍ VĚDĚT
- U všech receptů používejte vejce v pokojové teplotě.
- Pokud použijete vejce přímo z lednice, prodlouží se doba varu o cca 15 až 30 sekund. Vždy ale záleží na velikosti vajec – větší vejce potřebují času více.
- Vařená vejce půjdou lépe loupat, pokud do vody na vaření přidáte trochu soli.
- Čerstvé slepičí vejce poznáte tak, že po vložení do sklenice s vodou klesne ke dnu. Čím je vejce starší, tím obsahuje více vzduchu, který ho nadnáší.
- Před uložením vyndejte vejce z papírového obalu, abyste zabránili možné kontaminaci nežádoucími mikroorganismy. Ideální jsou plastové držáky.
- Skladujte je ideálně na střední polici lednice, kde teplota nejméně kolísá.
VEJCE DO SKLA
- 3 vejce
- sůl, pepř
- rajčata
- balkánský sýr
- čerstvá bylinka
Postup
- Nejprve přiveďte vodu k varu. Vejce vkládejte do hrnce s vroucí vodou pomocí lžíce, díky tomu zabráníte naklepnutí vajíčka o dno.
- Vejce vařte 4 minuty a následně vložte na 1 minutu do ledové vody. Díky lehkému zchlazení si nepopálíte ruce.
- U vajec oloupejte pouze špičku a obsah přendejte nejprve do misky, ať můžete odstranit případné vaječné skořápky.
- Uvařená vejce servírujte do skleničky a zbylou vodu ze dna misky vylijte.
- Dochuťte solí, pepřem a podávejte například s rajčaty, sýrem a čerstvými bylinkami.
ZASTŘENÉ VEJCE
- vejce
- 1 lžíce octa
Postup
- Vodu v hrnci přiveďte k varu, přilijte do ní ocet a po chvíli ztlumte teplotu.
- Vejce vyklepněte do naběračky, roztočte ve vodě vír a vejce opatrně vlijte do středu vodního víru.
- Vejce nechte ve vodě cca 3 minuty (záleží na velikosti vejce). Bílek bude ztuhlý, ale žloutek tekutý.
- Podávejte například na toustu s lososem a omáčkou.
GUSTO TIP:
POKUD SI NA PŘÍPRAVU NETROUFÁTE, MŮŽETE VEJCE UVAŘIT ZABALENÉ V POTRAVINOVÉ FÓLII.
MÍCHANÁ VEJCE
- 3 vejce
- máslo
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky nebo jarní cibulka
Postup
- Na pánvi rozpusťte trochu másla.
- Vejce nejprve dobře prošlehejte a poté vlijte do pánve.
- Stále míchejte, ale jen krátce – cca půl minuty.
- I po sundání z plotny se vejce lehce vaří, proto je ihned podávejte.
- Finálně dochuťte solí, pepřem a zasypte bylinkami nebo jarní cibulkou.