Jak na šlehání bílků? Naše tipy se vám budou hodit
Co se hodí vědět v úvodu aneb Jak ušlehat sníh z bílků
- Vejce musí být pokojové teploty.
- Nikdy se k bílkům nesmí přimíchat žloutky.
- Vždy dosucha vytřete nádobu i šlehací metly.
- Papírový ubrousek namočený v troše octa odstraní veškerou mastnotu z náčiní.
ITALSKÝ MERINGUE
Ingredience:
- 50 ml vody
- 175 g krupicového cukru
- 3 bílky
Nejprve si rozpusťte v rendlíku cukr s vodou a zahřejte vše na 118 °C. Vznikne vám sirup. Poté vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Sirup pomalu, postupně přilévejte k bílkům a šlehejte do naprostého vychladnutí. Jakmile máte hotovo, naplňte zdobicí sáček a zdobte například tartaletky nebo větší dorty či koláče. Na závěr můžete opálit flambovací pistolí.
GUSTO TIP:
DÍKY ŠLEHÁNÍ DO VYCHLADNUTÍ VÁM MERINGUE NESPADNE.
VĚTŠÍ KOLÁČE NEBO DORTY MŮŽETE ZDOBIT TAKÉ RUSTIKÁLNĚ, A TO POMOCÍ LŽÍCE.
MERINGUE MŮŽETE JÍST I BEZ OPÁLENÍ, BÍLKY TEPELNĚ UPRAVÍ HORKÝ CUKROVÝ ROZVAR.
ŠVÝCARSKÝ MERINGUE
Ingredience:
- 3 bílky
- 200 g krupicového cukru
Jako první si připravte vodní lázeň. Do misky přendejte bílky s cukrem, postupně rozpusťte a míchejte. Poté šlehejte do úplného vychladnutí, naplňte zdobicí sáček a připravte si na plech pusinky. Ty pak stačí sušit v troubě na 110 °C cca 1,5 hodiny.
GUSTO TIP:
SMĚS MŮŽETE DÁT DO MIXÉRU A ŠLEHAT V NĚM, ALE TAKÉ LZE POUŽÍT KLASICKÝ DVOUMETLIČKOVÝ MIXÉR, JEN JE TŘEBA POČÍTAT S TÍM, ŽE SE BUDE ŠLEHAT O NĚCO DÉLE.
BÍLÉ PUSINKY ZÍSKÁTE PŘI SUŠENÍ DO 110 °C, PŘI VYŠŠÍ TEPLOTĚ ZAČNE CUKR V PUSINKÁCH KARAMELIZOVAT A ZLÁTNOUT. DÍKY TOMU ALE MAJÍ I LEPŠÍ CHUŤ.