Jak na sladký karamel? Máme pro vás dva tipy!

Zamilovali jste si sladké pečení a rádi byste znali základní recept na karamel? Máme ho tu pro vás! A nejen ten, přidali jsme i tip na smetanovo-máslový, který je na přípravu vcelku nenáročný, ale můžete s ním opravdu kouzlit. Třeba se vám bude hodit na vánoční cukroví nebo ke zdobení svátečních moučníků.

Základní karamel

Chcete si připravit základní karamel, ale nevíte, na co si dát pozor? Nebojte, máme pro vás kompletní postup. Nejprve na základní karamel, ze kterého snadno připravíte tzv. karamelové střepy.


  1. Cukr nasypte do rendlíku a pomalu rozpouštějte na nízkém plameni.
  2. Vždy míchejte jemně tam, kde se začne tvořit karamel. 
  3. Nerozpuštěný cukr pak opatrně přimíchávejte ze stran.
  4. Karamel nalijte například na plech a nechte pár minut zatuhnout.
  5. Pak už stačí jen udeřit doprostřed lžící a vytvořit karamelové střepy.

Gusto tipy:

  • Karamelové střepy se hodí na ozdobu dortů a jiných dezertů.


  • Nejmenšími kousky (karamelovým prachem) můžete posypat lívance nebo krupicovou kašI.


Smetanovo-máslový karamel

Pokud byste si rádi připravili karamel tekutý, můžete se snadno inspirovat naším receptem.


Ingredience:

  • 250 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany
  • 175 g másla


Co se týče postupu, nejprve rozpusťte cukr stejně jako u základního karamelu. Poté do něj rychle zašlehejte ohřátou smetanu. Pokud by se vám utvořily hrudky, vařte je do rozpuštění. Na závěr přidejte máslo, vmíchejte a po rozpuštění nalijte směs do lahvičky nebo přendejte do misky.

Gusto tip:

  • Tento karamel se hodí ke zdobení dortů, palačinek nebo jako náplň dezertů.


Redakce Gusto Academy