Naše bílá vína: úroda z českých vinic
Chystáte se na nákup bílého vína a chcete vědět pár základních věcí, které přijdou jistě vhod? Nový článek je jako stvořený pro zaryté vinaře i úplné nováčky.
Léto a víno patří k sobě a více než kdy jindy je třeba dbát na teplotu vína. Bílé víno se podává nachlazené, kdy doporučená teplota pro konzumaci je 8–12 °C. Bílá vína je proto vhodné servírovat v nádobě s ledem nebo v chladicím tubusu. Některá vybraná vína se samozřejmě hodí pro archivaci ve vinném sklepě nebo domácí vinotéce.
Ještě než se pustíte do výběru z bohaté nabídky našich vín, pojďme se seznámit se základními údaji o našich bílých vínech. Trocha teorie z vás může před společností udělat znalce. V České republice se pěstuje réva vinná na vinicích o rozloze přes 18 655 hektarů vinic a ve 383 vinařských obcích, přičemž téměř 96 % se nachází na Moravě a nejvíce v okrese Břeclav. Z celkové plochy vinic je 70 % osázeno bílými odrůdami. V České republice se vyrábějí vína z 35 bílých a 26 modrých odrůd, zapsaných ve Státní odrůdové knize.
Bílé víno z českých hroznů
Nejčastěji pěstovanou odrůdou u bílých vín je Veltlínské zelené s podílem 9,2 %, následuje Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Rulandské šedé. Bílé víno se vyrábí z bílých i modrých hroznů révy vinné. Hrozny se po sklizni vylisují a ihned začíná proces řízeného kvašení čistého vinného moštu. Lisováním získáme vinný mošt a odkalováním z moštu následně odstraníme nečistoty. U moštu ve stadiu kvašení, neboli fermentace, dochází k přeměně cukru na alkohol a během tohoto procesu se mošt mění na víno. To je pak stáčeno do jiné nádoby a opět se z něj odstraňují nečistoty a usazeniny.
Stočené víno nakonec prochází stadiem zrání. Jde o dlouhodobý proces, který trvá od několika týdnů až po několik měsíců. Při zrání probíhají ve víně žádoucí chemické reakce, díky kterým víno získává osobitou chuť a vůni. Ještě před závěrečným krokem, plněním lahví, projde bílé víno procesem filtrování. Vyberte si z bohaté nabídky vín od našich vinařů. Naše vína poznáte snadno, podle symbolu skleničky v národních barvách, který najdete na etiketě nebo uzávěru. U takto označených vín máte vždy jistotu, že pocházejí pouze z moravských a českých hroznů.