Jak si vybrat zmrzlinu?

Léto je v plném proudu a pokud patříte mezi milovníky nanuků a zmrzliny, asi přemýšlíte, jakou zmrzlinu si dáte dnes. Není se čemu divit, za krásného počasí se v našem jídelníčku objevují mnohem častěji než jiné druhy dezertů. Nejspíš vás i napadlo, že existuje nějaký klíč, jak studené dobroty vybírat, aby byly nutričně hodnotné. A máte pravdu. Jak si vybrat vám poradíme v dnešním článku.


Stojíte v obchodě před mrazícím boxem a nevíte si rady? Není divu. Vodová, smetanová nebo jogurtová zmrzlina? Sorbet, kopečková, točená zmrzlina. A to zdaleka není konečný výčet, pokračovat bychom mohli do nekonečna. Některé druhy ve skutečnosti neobsahují o moc víc než vodu v kombinaci s cukrem, ale jiné vám mohou nabídnout více. Možná vás to mile překvapí, ale zmrzlina s příznivějším složením a obsahem zdraví prospěšných látek opravdu existuje.

Zmrzlina točená, kopečková nebo snad nanuk?

V případě balených nanuků není nic jednoduššího než kouknout na údaje na obalu. Podívejte se na nutriční hodnoty, složení, ale i velikost balení. Ve složení jsou velké rozdíly, proto se zaměřte na obsah kvalitních surovin: tvaroh, jogurt, smetana, mléčný tuk, ovoce a šťávy z něj, kakao nebo ořechy.


Co si ještě pohlídat? Pozor si dejte především na vysoký obsah levných rostlinných tuků, jako je například kokosový tuk. Takové tuky mají nahradit ty dražší původem z mléka (mléčný tuk, smetana), které mají mnohem lepší výživové hodnoty.



Ideální nejsou ani nanuky, kde je na prvních místech voda, cukr a často obsahují velké množství umělých barviv. Stejně jako u jiných potravin platí, že čím kratší složení, tím lépe.


U kopečkových a točených zmrzlin často mnoho informací nedostanete. Můžete se ale zkusit zeptat obsluhy. Složením a kvalitou se takové zmrzliny hodně liší. Ty levnější jsou totiž často připravované z polotovarů a chybí v nich například smetana.


Z hlediska hygieny, a s ohledem na možná rizika spojená s konzumací zmrzliny, je nejbezpečnější balený nanuk. Následuje zmrzlina kopečková. Rizikovější může být točená zmrzlina. Ta se připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Problém tak představuje už samotná voda nebo špatně vyčištěný mrazící stroj.

Je lepší mléčná nebo ovocná zmrzlina?

V rámci obou kategorií se dá rozumně vybrat. Plusem zmrzlin obsahujících mléko, jogurt nebo tvaroh je vyšší podíl bílkovin, a tedy lepší výživové vlastnosti.


Při výběru ovocných je lepší vybírat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Proto raději sáhněte po ovocné zmrzlině nebo sorbetu než vodovém nanuku. Ovocná zmrzlina bude mít menší obsah energie. V mléčných je totiž více tuku, což ale nutně nemusí být na škodu.


Pokud tedy zmrzlinu chcete zařadit do svého jídelníčku pravidelněji, vyberte si vhodnou variantu v rozumném množství. I to je důležité. Jestliže víte, že by vás doma zbytečně lákala, nekupujte velká balení „do zásoby.” U takových dobrot totiž často platí, že si opravdu pochutnáte jen na začátku, a pak už jen pokračujete, dokud se balení nekoukáte na dno.


A co polevy? Soustřeďte se na to, aby ve složení opravdu byla čokoláda. Polevy často kolem čokolády ani neprošly a jsou plné levnějšího ztuženého tuku.


Z nutričního hlediska jsou nejvhodnější zmrzliny s obsahem tvarohu nebo jogurtu. Pokud se nejedná o příchuť vytvořenou aromaty, mohou být zdrojem kvalitních bílkovin a vápníku.


Jaký nanuk či zmrzlina je nejvhodnější? A jak je „napasovat” do denního příjmu, pokud se právě snažíte hubnout?


Jako každodenní svačinu bych zmrzlinu nedoporučila, občas ale určitě neuškodí. Možná vás to překvapí, ale může se jednat o vhodný dezert po jídle nebo menší svačinu. Z výživového hlediska jsou vhodné např. tvarohové zmrzliny. Český nanuk Míša patří i k mým favoritům. 53 % složení tvoří tvaroh a v jednom nanuku najdete 130 kcal, 11 g sacharidů, 8 g tuku a 3,5 g bílkovin. Dobrou volbou při hubnutí tedy bude kromě Míšy i nanuk Skyr či Hollandia, které koupíte například v supermarketech BILLA.


Ekvivalentem může být jeden kopeček nebo menší porce točené zmrzliny. U kornoutových zmrzlin a točených variant je třeba počítat ještě s energií navíc z vaflového kornoutku. 


Nechce se vám kupovat zmrzlinu venku? Pořiďte si formičky a pusťte se do domácí zmrzliny. Zkuste třeba naše domácí jahodové nanuky, nebo se inspirujte domácí meruňkovou zmrzlinou. Fantazii se však meze nekladou a můžete tak během chvilky připravit s drobnou obměnou domácí vanilkovou, čokoládovou i borůvkovou zmrzlinu.

Konečný výběr zmrzliny je na vás

Doufám, že po přečtení dnešního článku jste zase o kousek chytřejší a je vám jasnější, jak si zmrzlinu vybrat. Chcete ji mít v jídelníčku častěji? Je tedy třeba koukat na složení a použité suroviny, ale také na energetickou hodnotu. Výběr je pak čistě na vašich chuťových preferencích. Špatně není zmrzlina ovocná ani mléčná nebo smetanová. Zásadní je však její kvalita.

Tereza Havlínová