Hydratace z ovoce a zeleniny

V teplých a slunečných letních dnech se více potíme, tím pádem naše tělo ztrácí větší množství tekutin. Proto bychom měli během léta výrazně zvýšit jejich příjem. Kromě vody jako základního zdroje můžeme tekutiny získávat i z potravin.


Není třeba zdůrazňovat, jak důležitý je dostatečný příjem vody, zejména v teplejším období. Voda nás nejen osvěžuje, ale zároveň podporuje normální funkce těla. Když se hodně potíme, ztrácíme důležité elektrolyty, které je třeba doplnit. Samotná dehydratace může mít také vedlejší účinky, jako je únava, bolest hlavy, slabost a podobně. Proto je důležité každý den vypít alespoň 30–45 ml/kg hmotnosti.

 

Do pitného režimu se počítá nejen příjem samotné vody, ale také voda z potravin, které jsou na ni bohaté. Díky nim doplníte i všechny potřebné vitaminy, minerální látky a další živiny. V létě nás tyto potraviny zároveň i krásně osvěží, protože je jíme většinou studené. Vzhledem k tomu, jak často na pitný režim zapomínáme, pomohou tyto potraviny s hydratací a doplní kterékoliv jídlo dne.

OKURKA

  • OBSAH VODY: CCA 95–97 %


Okurka je bezkonkurenčním vítězem mezi potravinami s vysokým obsahem vody. Má nízký obsah kalorií, vysoké množství vitaminů, minerálních látek (draslík, hořčík) a vlákniny. Díky své neutrální chuti se dá kombinovat s celou řadou jídel. Oblíbené jarní a letní saláty se bez ní neobejdou a často se z ní připravují i nápoje. Stačí ji přidat do obyčejné vody a získáte skvělý osvěžující drink.


Photo by Markus Spiske on Unsplash

RAJČATA

  • OBSAH VODY: CCA 95 %


Rajčata patří mezi oblíbené jarní a letní potraviny, vyznačují se krásnou barvou a dokážou zajistit vysokou míru hydratace. Obsahují také vlákninu, vitamin A, C a K a minerální látky. Díky široké škále druhů můžete vybírat od malých cherry rajčátek po masitá rajčata o velikosti jablka. Výborně se hodí do salátů a těstovin, můžete z nich však také připravit skvělou omáčku nebo salsu.

JAHODY

  • OBSAH VODY: CCA 91 %


Toto ovoce je oblíbené nejen díky vysokému obsahu vody. Velkou roli zde hraje i chuť, která je synonymem slunečných dnů. Jahody jsou navíc plné živin. Se šlehačkou jsou již letní klasikou, ale nebojte se experimentovat a objevovat různé způsoby přípravy, které nabízejí.

VODNÍ MELOUN

  • OBSAH VODY: CCA 92 %


Léto bez melounu si snad ani nejde představit. Vychlazený, sladký a šťavnatý – v horkých dnech se mu nic nevyrovná. Obsahuje málo kalorií, takže si ho můžete dopřávat bez omezení. Je bohatý na vitaminy A a C, některé B vitaminy a minerální látky, jako je měď, zinek, draslík a hořčík. Velmi oblíbený je jen tak, samotný. Když ho ale přidáte do sladkého nebo ještě lépe slaného salátu, objevíte zcela nové využití tohoto ovoce.


Photo by Louis Hansel on Unsplash

PAPRIKA

  • OBSAH VODY: CCA 92 %


Pokud jste si někdy kousli do čerstvé papriky, určitě vám utkvěla v paměti její šťavnatost. Papriky mají kromě vysokého obsahu vody také velké množství karotenoidů, které jsou velmi přínosné pro naše tělo, vlákninu, minerální látky a vitaminy. Pokud jste tak již neučinili, určitě ji zařaďte do svého jídelníčku.

CUKETA

  • OBSAH VODY: CCA 94 %


Cuketa obsahuje kromě vody řadu dalších živin. Vitaminy A, C, K, vláknina, draslík, hořčík a mangan z ní dělají skvělou volbu. Dá se připravit na různé způsoby, vynikající je například grilovaná. Cuketovými špagetami můžete nahradit ty klasické a připravit si zcela originální verzi boloňských těstovin.

ŘAPÍKATÝ CELER

  • OBSAH VODY: CCA 96 %


Přestože je nejčastěji spojován s dietami, řapíkatý celer je vynikajícím zdrojem tekutin. Díky vysokému obsahu vody vás dostatečně hydratuje, je bohatý na vlákninu, vitaminy A a K, foláty a draslík. Vychutnejte si ho se svým oblíbeným dipem nebo arašídovým máslem. Výborně chutná i jako součást osvěžujících salátů.


HLÁVKOVÝ SALÁT

  • OBSAH VODY: CCA 96 %


Salát je skutečnou zásobárnou vody. Nejlepší je vychlazený s trochou olivového oleje. Co se týče živin, obsahuje zinek, draslík, vitaminy A a K, a vlákninu.

Redakce Gusto Academy