Koláč s tvarohem a karamelizovanými jablky


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
  • Dezerty a moučníky
Jablečné koláče a moučníky obecně jsou u nás velice populární. Když se navíc toto skvělé podzimní ovoce spojí s vláčným tvarohem, úspěch je zaručen! Upečte si tuto perfektní sladkost podle Kluka v zástěře⁠ a mlsejte s námi.⁠

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Špaldová celozrnná mouka
50 g
Hladká mouka
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku
40 ml
Mandlové mléko
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
3 lžíce
Xylitol
5 g
Kypřicí prášek do pečiva
1 špetka
Mlýnek mořská sůl

Tvarohová náplň
2 ks
Odtučněný tvaroh
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
0.5 ks
Vanilkový lusk
2 lžíce
Xylitol

Jablečná náplň
6 ks (oloupaná)
Jablka červená
1 lžička
Med lesní český
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžička (mletá)
Skořice

Příprava

1
Nejprve prosejte mouky, přidejte zbývající sypké ingredience a potom přidejte lehce změklé máslo, vejce a mléko.
2
Rukou nebo v robotu vypracujte těsto. Jen krátce, aby se hezky spojilo, ale zbytečně ho tam nenechávejte dlouho.
3
Dejte těsto do pytlíku a na chvilku zchladit do lednice.
4
Mezitím vyšlehejte tvaroh se zbývajícími ingrediencemi a nakrájejte jablka na kostičky.
5
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte med a skořici a přisypte nakrájená jablka, pokud jsou sušší, klidně přidejte 1–2 lžíce vody, a přiklopte na pár minut.
6
Těsto vyndejte na pomoučený vál a rozválejte na cca 0,5cm tenký plát.
7
Vložte ho do formy na korpus, kterou si předem vyložte pečicím papírem, vytvarujte a zakrojte podle hran.
8
Ze zbylého těsta vykrájejte tvary a pruhy, které použijete na dozdobení koláče.
9
Do formy s těstem rozetřete tvaroh, poklaďte zkaramelizovaná jablka a dozdobte zbývajícími kusy těsta.
10
Pečte na 160 °C horní-dolní ohřev zhruba 45 minut dozlatova. ⁠